To skarbnica zdrowia. Posadź go już teraz, a wiosną sobie podziękujesz
Jesienią prace w ogrodzie wciąż nie ustają. Jest to dobry moment na wysiew lub posadzenie pewnej rośliny, która od wieków jest ceniona w medycynie ludowej. W dodatku jest ona nie tylko zdrowa, ale i bardzo aromatyczna, dzięki czemu może stanowić smaczny dodatek do wielu dań. Sprawdź, kiedy sadzić i jak uprawiać czosnek niedźwiedzi.
Czosnek niedźwiedzi to roślina wieloletnia, która naturalnie występuje w wilgotnych oraz cienistych miejscach w Europie i Azji. Jest ona nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, ponieważ zawiera wiele witamin i minerałów. Podpowiadamy, jak cieszyć się dobrodziejstwem tej rośliny, uprawiając ją we własnym ogrodzie.
Czosnek niedźwiedzi jest rośliną dorastającą do wysokości 20-50 cm, która wyróżnia się drobnymi, białymi kwiatami, pojawiającymi się na niej wiosną. Cechą charakterystyczną dla czosnku niedźwiedziego są także szerokie, lancetowate liście.
Nazwa rośliny wywodzi się z wierzeń ludowych. Według nich niedźwiedzie, budzące się z zimowego snu, zjadały ją, dzięki czemu odzyskiwały swoje siły. Od wieków roślina ta wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale i jako środek leczniczy. Co więcej, czosnek niedźwiedzi posadzony w sąsiedztwie innych roślin, potrafi zapobiegać chorobom grzybowym.
Czosnek niedźwiedzi ma wiele cennych właściwości, które wynikają z jego bogatego składu. Obfituje on w witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nim również minerałów, takich jak wapń, fosfor, magnez i żelazo. Duże znaczenie ma także składnik zwany allicyną. Jest to związek, nadający czosnkowi jego charakterystyczny ostry zapach. Równocześnie ma on silne działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy. Oprócz tego regularne spożywanie go obniża ciśnienie krwi, wspiera układ trawienny i pomaga neutralizować wolne rodniki, co wspomaga ochronę komórek przed uszkodzeniami.
Czytaj również: Wiosną trawnik będzie zielony jak nigdy. Wystarczy, że teraz rozsypiesz to w ogrodzie
Czosnek niedźwiedzi najlepiej wysiewać jesienią w październiku lub w listopadzie. Należy siać go bezpośrednio do gruntu na głębokość około 1 cm. Roślina ta preferuje odległości 30 × 30 cm, dzięki czemu ma ona wystarczającą przestrzeń do rozwoju. Wschody czosnku niedźwiedziego następują wiosną, jednak pierwsze liście, które będą nadawały się do zbioru, pojawiają się dopiero w następnym roku.
Natomiast jeśli chodzi o cebulki rośliny, to także sadzi się je jesienią, umieszczając je na głębokości 8-10 cm i zachowując takie same odstępy, jak przy nasionach. Ta metoda przyniesie nam szybsze rezultaty niż uprawa czosnku niedźwiedziego z nasion.
Chcąc cieszyć się dobrymi zbiorami, musimy zapewnić roślinie odpowiednie warunki. Czosnek niedźwiedzi najlepiej będzie rozwijał się w półcieniu. Do wzrostu potrzebuje on gleby wilgotnej, dobrze przepuszczalnej i żyznej o odczynie lekko kwaśnym.
Roślina źle znosi suszę, więc musimy zadbać o jej systematyczne podlewanie. Jest to szczególnie ważne podczas okresu wiosennego wzrostu. Natomiast latem, gdy czosnek niedźwiedzi przechodzi w stan spoczynku, nie wymaga on intensywnej pielęgnacji.
Oprócz tego musimy pamiętać o wykonaniu nawożenia wiosną. Najlepiej użyć do tego kompostu, ziemi okrzemkowej lub mączki bazaltowej. Zbiory czosnku niedźwiedziego najlepiej przeprowadzać wiosną w okresie od marca do kwietnia, jeszcze zanim roślina zakwitnie.
Wszystkie elementy czosnku niedźwiedziego są jadalne, więc możemy wykorzystywać tę roślinę w kuchni na wiele różnych sposobów. Liście mają delikatny, ziołowy posmak, który idealnie pasuje do sałatek, kanapek lub jajecznicy.
Czosnek niedźwiedzi jest też dobrą alternatywą dla bazylii w pesto. Nadaje się również do przygotowania aromatycznego masła. Może być spożywany na surowo lub w wersji przetworzonej.
Zobacz też:
Gwiazda betlejemska nie musi być czerwona. Te odmiany kwitną na biało
Rozpuść w konewce i podlej zamiokulkasa. Nie zliczysz nowych liści
Kaktus bożonarodzeniowy nie kwitnie? To najczęstsza przyczyna