Zamiast placków ziemniaczanych, zrób na obiad te. Są smaczniejsze i mniej kaloryczne
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Są chrupiące i sycące, a do tego można je podawać na liczne sposoby. Wiele osób poszukuje dla nich zdrowych i równie smacznych alternatyw. Jedną z nich są placki przygotowane z kalafiora, które są lekkostrawne i proste w przygotowaniu. Ze względu na właściwości polecane są między innymi seniorom. Poznaj więc przepis i przygotuj na obiad.
Szybkie i proste pomysły na obiad są na wagę złota, tym bardziej jeśli są jeszcze do tego zdrowe. Tak jest w przypadku placków z kalafiora, które zdaniem wielu osób są nawet lepsze od tych przygotowanych z ziemniaków. W dodatku niosą ze sobą dużo pozytywnych właściwości, gdyż kalafior uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw, zwłaszcza dla seniorów.
Sezon wiosenno-letni to najlepszy moment, aby wprowadzić do swojej diety więcej warzyw. Warto swoją uwagę skierować ku kalafiorowi, który jest smaczny i zdrowy, a ponadto posiada wszechstronne zastosowanie. Można przygotować z niego smaczną zupę kalafiorową, zdrowe przekąski, a także pokusić się o zrobienie chrupiących placków, które zachwycą całą rodzinę.
W dodatku są zdrową propozycją posiłku, polecaną między innymi seniorom. A wszystko to przez bogactwo kalafiora, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Działa na organizm wielotorowo, wspierając funkcjonowanie układu nerwowego, trawiennego, a także krążeniowego. Warzywo to jest więc polecane seniorom, ponieważ z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie na składniki wspierające, chociażby odporność czy trawienie.
Placki z kalafiora mogą być więc smacznym sposobem na włączenie tego warzywa do codziennej diety. Zwłaszcza że cechuje je lekkostrawność, przez co są dobre dla osób z delikatnym układem trawiennym. W dodatku to danie o niższej kaloryczności i wysokiej wartości odżywczej. Jest więc to idealne danie dla seniorów, które cechuje łatwość przygotowania i duży ładunek cennych dla zdrowia składników.
Zobacz także: To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. W Polsce rośnie na pęczki i kosztuje grosze
Placki z kalafiora to propozycja posiłku, który można podawać na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się solo, a także z sosem czy innymi dodatkami. Dzięki temu szybko się nie znudzą i znajdą swoje stałe miejsce w jadłospisie. Do ich przygotowania są potrzebne następujące składniki:
- Średniej wielkości kalafior podzielony na różyczki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- Posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania kalafiora do miękkości. Po odcedzeniu pozostaw go do ostudzenia, a następnie zblenduj na drobną masę. Dodaj do niej jajka, mąkę, cebulę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i na rozgrzany tłuszcz nakładaj łyżką niewielkie porcje masy. Smaż placki na średnim ogniu, aż z obu stron zrobią się złociste. Odsącz tłuszcz za pomocą ręcznika papierowego i podawaj solo lub z ulubionym sosem. Smacznego!
Może cię zainteresować: Wspomaga trawienie i poprawia metabolizm. Właśnie trwa na niego sezon
Zobacz też:
Nuggetsy bez smażenia na Dzień Dziecka. Przebiją te z maka
Moja mama robi surówkę z kapusty pekińskiej z takim dodatkiem. Znika w mgnieniu oka
Wszyscy myślą, że taka owsianka jest zdrowa. W rzeczywistości to najgorsze dodatki