Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące
Mąka, jajko, bułka — dokładnie w takiej kolejności. Tak większość osób podchodzi do panierowania schabowych. Jednak czy jest to jedyne i najlepsze rozwiązanie? Okazuje się, że już mała zmiana może sprawić, że kotlety będą jednocześnie soczyste i chrupiące. Poznaj przepis na panierkę do schabowych bez mąki i bułki tartej.
\
Żeby schabowe były idealne, najlepiej myśleć o ich przygotowaniu nawet dzień wcześniej. Jeśli mamy mięso w jednym kawału, musimy pokroić je na plastry, a następnie delikatnie rozbić. Już w tym momencie musimy dostosować grubość schabowych do naszych upodobań — w grubszych kotletach będziemy bardziej "czuć" mięso. Następnie przystępujemy do marynowania. Jedną z najbardziej podstawowych jest mleko. Możemy także wykorzystać ulubione przyprawy takie, jak sól, pieprz czy granulowana cebula. Schab marynujemy przez całą noc, a następnie wyjmujemy z lodówki na około trzy godziny przed smażeniem.
Sprawdź również: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne
Jeśli mięso będzie miało temperaturę pokojową przed smażeniem, unikniemy nierównej obróbki termicznej, a także efektu "gumowej podeszwy". Teraz czas na panierkę. Przygotuj dwie miski — w jednej umieść jajko i je rozbełtaj, a w drugiej sporą ilość mąki ziemniaczanej. Rozgrzej patelnię ze sporą ilością tłuszczu (najlepiej oleju rzepakowego lub smalcu). Kotlety panieruj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i ponownie w mące ziemniaczanej. Smaż na patelni z obu stron na rumiany kolor. Schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i mizerią.
Sprawdź również: Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek
Panierowanie kotletów w mące ziemniaczanej sprawi, że będą lżejsze, a sama panierka — bardziej chrupiąca. Możesz także dodać do tej panierki przyprawy, które nadadzą jej wyjątkowego smaku. W tym celu wystarczy przygotować trzecią miskę, w której umieścić mąkę ziemniaczaną i dodasz do niej np. ostrą papryczkę chili w proszku. Tak przygotowana panierka do schabowych bez mąki i bułki tartej jest zupełnie inna od tej, którą znamy z kuchni babci, ale rozpali twoje kubki smakowe.
Zobacz też:
Zamiast sernika i makowca zrób na święta to ciasto. Goście będą zachwyceni
To ciasto to mój pewniak na Wielkanoc. Goście nie kończą na jednym kawałku
Takiej babki jeszcze nie jadłeś. Zrób na Wielkanoc zamiast tradycyjnej, a zniknie co do okruszka