Reklama
Reklama

Zamiast mąki do panierowania schabowych użyj tego. Będą soczyste i chrupiące

Mąka, jajko, bułka — dokładnie w takiej kolejności. Tak większość osób podchodzi do panierowania schabowych. Jednak czy jest to jedyne i najlepsze rozwiązanie? Okazuje się, że już mała zmiana może sprawić, że kotlety będą jednocześnie soczyste i chrupiące. Poznaj przepis na panierkę do schabowych bez mąki i bułki tartej.

\

O tym nie możesz zapomnieć przed przygotowaniem kotletów

Żeby schabowe były idealne, najlepiej myśleć o ich przygotowaniu nawet dzień wcześniej. Jeśli mamy mięso w jednym kawału, musimy pokroić je na plastry, a następnie delikatnie rozbić. Już w tym momencie musimy dostosować grubość schabowych do naszych upodobań — w grubszych kotletach będziemy bardziej "czuć" mięso. Następnie przystępujemy do marynowania. Jedną z najbardziej podstawowych jest mleko. Możemy także wykorzystać ulubione przyprawy takie, jak sól, pieprz czy granulowana cebula. Schab marynujemy przez całą noc, a następnie wyjmujemy z lodówki na około trzy godziny przed smażeniem.

Sprawdź również: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne

Panierka do schabowych bez mąki i bułki tartej

Jeśli mięso będzie miało temperaturę pokojową przed smażeniem, unikniemy nierównej obróbki termicznej, a także efektu "gumowej podeszwy". Teraz czas na panierkę. Przygotuj dwie miski — w jednej umieść jajko i je rozbełtaj, a w drugiej sporą ilość mąki ziemniaczanej. Rozgrzej patelnię ze sporą ilością tłuszczu (najlepiej oleju rzepakowego lub smalcu). Kotlety panieruj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku i ponownie w mące ziemniaczanej. Smaż na patelni z obu stron na rumiany kolor. Schabowe podawaj z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami i mizerią.

Sprawdź również: Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek

Panierowanie kotletów w mące ziemniaczanej sprawi, że będą lżejsze, a sama panierka — bardziej chrupiąca. Możesz także dodać do tej panierki przyprawy, które nadadzą jej wyjątkowego smaku. W tym celu wystarczy przygotować trzecią miskę, w której umieścić mąkę ziemniaczaną i dodasz do niej np. ostrą papryczkę chili w proszku. Tak przygotowana panierka do schabowych bez mąki i bułki tartej jest zupełnie inna od tej, którą znamy z kuchni babci, ale rozpali twoje kubki smakowe.

Zobacz też:

Kopytka będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zastosuj trik mojej babci

Chcesz schudnąć? Jedz tę zupę 2 razy w tygodniu, a rozkręcisz metabolizm

Gotujesz makaron w ten sposób? Włoscy kucharze nie mogą na to patrzeć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy