Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne
Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, nawet osoby z innych krajów je kojarzą i chętnie próbują. Jednak, aby pierogi były dobre, to muszą mieć smaczny farsz i przede wszystkim sprężyste oraz delikatne ciasto. W przypadku drugiej kwestii najważniejszą rolę odgrywa mąka. Jaka jest najlepsza?
Przygotowanie pierogów wymaga czasu — farsz, lepienie, gotowanie to tylko kilka z etapów. Dlatego też warto wybierać produkty, z których będziemy w stanie ulepić idealne pierogi. Jaką mąkę kupić, aby ciasto wyszło sprężyste i delikatne?
Liczba przy typie mąki oznacza ilość składników mineralnych, które się w niej znajdują — im liczba wyższa tym jest ich więcej. W wielu przepisach na domowe przekąski i nie tylko, znajdziemy zalecania jakiej mąki użyć. Wybranie innego rodzaju mogłaby spowodować, że przepis nie wyjdzie, np. ciasto będzie gumowate. Nie inaczej jest z pierogami, do tych pyszności najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj mąki — typ 500.
Tego rodzaju mąka jest biała i bardzo drobno zmielona, dzięki czemu ciasto łatwo się formuje i wyrabia (nawet jeśli nie mamy zbyt dużej wprawy). Ponadto łatwo będzie je rozwałkować, co przekłada się na prostsze lepienie pierogów. Jeśli nie będziemy mieli w domu tego rodzaju mąki, to można użyć typu 450 lub 600.
Warto pamiętać, że każdy typ nieco inaczej sprawuje się w przypadku wypieków. Jeśli zależy nam na mące bogatej w składniki odżywcze, to możemy poeksperymentować z innymi rodzajami. Jednak powinniśmy mieć na uwadze, że ciasto może wtedy wyjść bardziej zbite i twarde.
Sprawdź także: Ten sok pozwala zachować młodość i urodę. Pij szklankę dziennie
W przypadku osób na diecie bezglutenowej nieco trudniej będzie zrobić delikatne i sprężyste ciasto. Najlepsze pierogi wychodzą z mąki typu 500, ale możemy ją próbować zastąpić mąką gryczaną lub ryżową. Jednak mąki tego typu lepi się znacznie gorzej od mąki pszennej. Dlatego też, aby uzyskać ciasto, z którego łatwo zrobimy idealne pierogi, należy dodać jeszcze mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Bezglutenowe ciasto na pierogi możemy zrobić m.in. ze szklanki mąki ryżowej i pół szklanki skrobi ziemniaczanej. Po wyrobieniu ciast warto odstawić na 15-30 minut w ciepłe miejsce. Ważne jest również, aby użyć ciepłej wody podczas wyrabiania ciasta. Dzięki temu te domowe przysmaki będą idealne!
Zobacz też:
Na święta serwuję krokiety z tym farszem. Biją na głowę te z kapustą i grzybami
Tak zrobisz najlepszą masę do makowca. Nie dodawaj do niej mleka
Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna