Reklama
Reklama

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne

Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań, nawet osoby z innych krajów je kojarzą i chętnie próbują. Jednak, aby pierogi były dobre, to muszą mieć smaczny farsz i przede wszystkim sprężyste oraz delikatne ciasto. W przypadku drugiej kwestii najważniejszą rolę odgrywa mąka. Jaka jest najlepsza?

Przygotowanie pierogów wymaga czasu — farsz, lepienie, gotowanie to tylko kilka z etapów. Dlatego też warto wybierać produkty, z których będziemy w stanie ulepić idealne pierogi. Jaką mąkę kupić, aby ciasto wyszło sprężyste i delikatne?  

Która mąka jest najlepsza na pierogi?

Liczba przy typie mąki oznacza ilość składników mineralnych, które się w niej znajdują — im liczba wyższa tym jest ich więcej. W wielu przepisach na domowe przekąski i nie tylko, znajdziemy zalecania jakiej mąki użyć. Wybranie innego rodzaju mogłaby spowodować, że przepis nie wyjdzie, np. ciasto będzie gumowate. Nie inaczej jest z pierogami, do tych pyszności najlepiej sprawdzi się jeden rodzaj mąki — typ 500. 

Tego rodzaju mąka jest biała i bardzo drobno zmielona, dzięki czemu ciasto łatwo się formuje i wyrabia (nawet jeśli nie mamy zbyt dużej wprawy). Ponadto łatwo będzie je rozwałkować, co przekłada się na prostsze lepienie pierogów. Jeśli nie będziemy mieli w domu tego rodzaju mąki, to można użyć typu 450 lub 600. 

Warto pamiętać, że każdy typ nieco inaczej sprawuje się w przypadku wypieków. Jeśli zależy nam na mące bogatej w składniki odżywcze, to możemy poeksperymentować z innymi rodzajami. Jednak powinniśmy mieć na uwadze, że ciasto może wtedy wyjść bardziej zbite i twarde. 

Sprawdź także: Ten sok pozwala zachować młodość i urodę. Pij szklankę dziennie

Jaką mąkę bezglutenową wybrać na pierogi? 

W przypadku osób na diecie bezglutenowej nieco trudniej będzie zrobić delikatne i sprężyste ciasto. Najlepsze pierogi wychodzą z mąki typu 500, ale możemy ją próbować zastąpić mąką gryczaną lub ryżową. Jednak mąki tego typu lepi się znacznie gorzej od mąki pszennej. Dlatego też, aby uzyskać ciasto, z którego łatwo zrobimy idealne pierogi, należy dodać jeszcze mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną. 

Bezglutenowe ciasto na pierogi możemy zrobić m.in. ze szklanki mąki ryżowej i pół szklanki skrobi ziemniaczanej. Po wyrobieniu ciast warto odstawić na 15-30 minut w ciepłe miejsce. Ważne jest również, aby użyć ciepłej wody podczas wyrabiania ciasta. Dzięki temu te domowe przysmaki będą idealne! 

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | dieta