Reklama
Reklama

Zakwas buraczany mojej babci nigdy nie pleśnieje. Ma prostą zasadę

Zakwas buraczany stanowi podstawę tradycyjnego barszczu na Wigilię. Warto zrobić go już teraz, aby w pełni ukisł i nabrał smaku. Z tą wskazówką od babci zakwas na pewno się uda i nie spleśnieje.

Zakwas z buraków powstaje podczas fermentacji mlekowej. Dzięki temu nabiera charakterystycznego smaku i mnóstwa właściwości zdrowotnych. Niestety fermentacja może się nie udać i wtedy zakwas pleśnieje. Moja babcia ma na to radę. Dzięki temu unikniesz popularnych błędów i uchronisz zakwas przed zepsuciem.  

Zapamiętaj tę zasadę, a twój barszcz nie spleśnieje

Do przygotowania zakwasu buraczanego potrzebujesz buraków, czosnku, soli i przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ale niestety drobne błędy mogą wpłynąć na przebieg procesu fermentacji. Niektórzy buraki układają w słoiku luźno i co jakiś czas mieszają. Używają jednak do tego zwykłej metalowej łyżki, która może wejść w reakcje z kwasami. Moja babcia zawsze miesza swój zakwas czystą drewnianą łyżką. Dzięki temu nigdy nie pleśnieje

Innym rozwiązaniem, aby tego uniknąć, jest ciasne ułożenie buraków w słoiku i zalanie ich wodą tak, aby je w całości przykryła. Wówczas nie musisz mieszać buraków, a jedynie zbierać powstałe na powierzchni burzyny.  

Przeczytaj też: Babcia dolewa do barszczu szklankę tego napoju. Ma lepszy smak i intensywniejszy kolor

Niektórzy do zakwasu dodają chleb, aby zapobiec jego zepsuciu. To z kolei duży błąd, ponieważ chleb może być źródłem problemu ze spleśniałym zakwasem z buraków.  

Dodatkową ochroną przed pleśnią jest czosnek. W razie konieczności zwiększ liczbę ząbków w słoiku. Koniecznie pamiętaj o wysterylizowaniu słoika i nakrętki, w którym masz zamiar robić zakwas z buraków. W ten sposób unikniesz jego zakażenia.  

Przepis na domowy zakwas buraczany

Domowy zakwas buraczany sprawi, że twój barszcz na wigilię nabierze wyjątkowego smaku. Masz w końcu kontrolę nad całym procesem fermentacji i składem zakwasu. Do jego przygotowania potrzebujesz

  • 1 kg buraków, polecam te podłużne, są bardziej soczyste, 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 pełnej łyżki soli, najlepiej kamiennej, 
  • 5-6 listków laurowych, 
  • 6 nasion ziela angielskiego, 
  • przegotowanej wody. 

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz lub dokładnie umyj za pomocą szczotki. Pokrój w mniejsze kawałki lub plastry i ułóż ciasno w wysterylizowanym słoiku.  
  2. Do słoika włóż przekrojony na pół czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i zalej ciepłą solanką. Słoik przykryj gazą i zostaw w ciepłym miejscu.  
  3. Po pięciu dniach możesz zatrzymać proces fermentacji, zakręcając słoik i wstawiając go do chłodniejszego miejsca. Jeśli chcesz, aby nabrał intensywnego smaku, który wzbogaci barszcz, przedłuż fermentację do 10 dni.  

Gotowy zakwas buraczany przelej do butelek i przechowuj w lodówce.   

Zobacz też:

​Na wszystkich imprezach podaję zamiast pizzy. Od razu znika z talerza

Te słodycze możesz jeść nawet na diecie. Ptasie mleczko bez cukru i mleka

Kiedyś jedzono je tylko na święta. Z tego przepisu zrobisz lepsze, niż w Zakopanem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | przetwory