Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Jesienią i zimą ze zdwojoną siłą musimy wspierać nasz organizm, aby był on odporny na wszelkiego rodzaju infekcje. W tym celu warto przygotować domowy napój, który pozwoli nam uniknąć przeziębienia. Wystarczy kilka składników, aby cieszyć się zdrowiem przez cały okres jesienno-zimowy. Sprawdź, jak przygotować odżywczy zakwas buraczany do picia.
Zakwas z buraków do picia to prawdziwa skarbnica dla naszego zdrowia. Jest to prosty napój, który znakomicie wpływa na organizm i pozwoli nam ochronić się przed przeziębieniem. Co więcej, pozytywnie oddziałuje również na inne sfery naszej kondycji zdrowotnej. Sprawdź, jak przygotować zakwas buraczany do picia.
Wielu osobom zakwas buraczany kojarzy się bezpośrednio z barszczem czerwonym. Jednak zakwas z buraków do picia jest czymś innym. Jest to znacznie mniej intensywny napój, dzięki czemu o wiele łatwiej jest go pić na co dzień.
Dodatkowo ma bogatszy skład. Dzięki temu zakwas z buraków do picia znakomicie wpłynie na naszą odporność, a także przywróci równowagę w organizmie. Wynika to z tego, że buraki oczywiście obfitują w witaminy i minerały, a w połączeniu z innymi warzywami albo przyprawami, takimi jak np. ziele angielskie czy liść laurowy, napój ten uzyskuje dodatkowe właściwości korzystne dla naszego zdrowia.
Czytaj również: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Przygotowując własny zakwas do picia, warto poznać zasadę 4:4. Oznacza ona, że do zrobienia go powinniśmy wybrać cztery warzywa, które nie tylko będą wpływały na smak napoju, ale również na jego wartość dla naszego zdrowia. Są to:
- buraki,
- seler naciowy,
- marchewka,
- seler korzeniowy.
Następnie mieszamy to z czterema przyprawami, wpływającymi korzystnie na trawienie, a także wykazującymi działanie przeciwzapalne. Jest to:
- pieprz,
- czosnek,
- ziele angielskie,
- liście laurowe.
Zakwas z buraków do picia to skarbnica składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na całe nasze ciało. Przede wszystkim buraki, będące bazą tego napoju, obfitują w witaminy z grupy B, witaminy C, a także żelazo i kwas foliowy. Dzięki temu świetnie wspierają odporność.
Dodatkowo buraki zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi. Natomiast marchewka dostarczy beta-karotenu, który jest istotny dla oczu oraz skóry. Z kolei seler, zarówno naciowy, jak i korzeniowy wpłynie pozytywnie na nasz układ pokarmowy i zadziała odkwaszająco.
Warto także dodać czosnek, który wykazuje działanie antybakteryjne, a w połączeniu z liściem laurowym potrafi działać przeciwzapalnie. Nie bez znaczenia jest także ziele angielskie, które wspomaga trawienie i pomaga podczas dolegliwości żołądkowych. Jeśli chodzi o pieprz, to nie tylko doda on smaku, ale i rozgrzeje w chłodne dni.
Przygotowanie zakwasu buraczanego do picia nie jest trudne, a pozwala nam uzyskać odżywczy napój na jesienno-zimowe dni, dzięki któremu unikniemy przeziębienia. W celu zrobienia jednego dużego słoju o pojemności 3-4 litrów będziemy potrzebowali:
- 3 kg buraków,
- 1/2 selera korzeniowego,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 główkę czosnku,
- 20 g pieprzu ziarnistego,
- 10-15 ziaren ziela angielskiego,
- 8 liści laurowych.
Wcześniej należy przygotować solankę, czyli przegotowaną ciepłą wodę z solą. Na każdy 1 litr wody, powinniśmy użyć 1 łyżki soli.
Sam proces przygotowywania zakwasu buraczanego do picia, rozpoczynamy od obrania czosnku i przekrojenia większych ząbków na pół. Następnie myjemy i obieramy wszystkie warzywa oraz kroimy je w plastry.
Układamy je na przemian w słoju, klinując je wzajemnie, przetykając czosnkiem oraz posypując na zmianę przyprawami. Zalewamy je solanką, a całość dociążamy np. ciężkim talerzykiem, mieszczącym się przez otwór słoja. Następnie zakwas przykrywamy gazą lub czystą ścierką i zabezpieczamy gumką.
Napój należy odłożyć w ciepłe, ale równocześnie zacienione miejsce. Pamiętajmy, by codziennie przy pomocy drewnianej łyżki ściągać pianę. Zakwas będzie gotowy do picia, kiedy na jego powierzchni nie będzie już bąbelków. Trwa to zazwyczaj około tygodnia, ale zależne jest to od temperatury powietrza. Gotowy zakwas warto zlać do butelek lub mniejszych słoików.
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Zapobiegają anemii i spowolniają proces starzenia
Tak rybę po grecku przygotowuje Magda Gessler. Jest obłędnie pyszna
Jajko sadzone z mikrofalówki zawsze się udaje. Smakiem na głowę bije to z patelni