Reklama
Reklama

Wzmacnia smak i odporność. Jedz jesienią, gdy sezon na przeziębienia trwa w najlepsze

Jesienią organizm potrzebuje szczególnego wsparcia, aby móc sobie poradzić z czyhającym przeziębieniem i infekcjami. Chcąc wzmocnić organizm, warto regularnie sięgać po proste i zarazem niezwykle skuteczne rozwiązanie. Włącz do swojego codziennego menu czosnek, który niesie ze sobą sporo zalet i właściwości. Podpowiadamy te najważniejsze.

Czosnek to uwielbiany dodatek do wielu potraw. Wzmacnia i zarazem nadaje daniom wyrazistego smaku. Chętnie dodawany jest do zup, sałatek czy sosów. Warto jednak wiedzieć, że jest również skarbem natury niosącym ze sobą wyjątkowe właściwości, które doceniane szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dlaczego warto jeść czosnek nie tylko dla smaku, ale i korzyści zdrowotnych?

Dlaczego warto jeść czosnek? Właściwości zdrowotne

Czosnek znany jest jako warzywo, przyprawa, a także roślina lecznicza. Działa na organizm człowieka poprzez swoje właściwości prozdrowotne. Okazuje się nieocenionym wsparciem w okresie jesienno-zimowym, kiedy to łatwo o spadek odporności i złapanie niechcianej infekcji.  

Poprzez wyrazisty smak i zapach czosnek jest uwielbiany lub wręcz przeciwnie. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, po które warto sięgać, aby złagodzić intensywne doznania smakowe i tym samym przekonać się do włączenia czosnku w swoje codzienne menu.  

Zwłaszcza że posiada silny potencjał zdrowotny. Zawiera bowiem cenne witaminy, takie jak C, E czy witaminy z grupy B, lecz to nie wszystko. Czosnek bogaty jest w takie składniki mineralne jak potas selen, fosfor, wapń czy żelazo. Dodatkowo znajdują się w nim aminokwasy, organiczne związki siarki, flawonoidy, a także tak zwany olejek czosnkowy.  

Zobacz także: Jesienią dodawaj do kawy i herbaty. Rozgrzejesz się i wzmocnisz odporność 

Na co pomaga jedzenie czosnku? Nieoceniony skarb na jesień

Na uwagę zasługuje tak zwany olejek czosnkowy, który posiada w sobie siarczki i allicynę. Dzięki temu stanowi naturalne wsparcie układu odpornościowego, co natomiast jest jedną z głównych zalet, dla której powinno się sięgać po czosnek jesienią. 

Zawarta w czosnku allicyna wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. To właśnie ona odpowiada za intensywny smak oraz zapach czosnku. Co ciekawe, czosnek wykazuje obecność allicyny, gdy jego tkanka ulega zgnieceniu na przykład przy krojeniu czy wyciskaniu ząbków.  

Ponadto czosnek jest pomocny przy zwalczaniu infekcji. Jego ostry zapach pomaga udrożnić drogi oddechowe, a także wspomaga odkrztuszanie. Dodanie czosnku do jedzenia działa także rozgrzewająco, co może okazać się pomocne podczas zwalczania przeziębienia.  

Warto pod uwagę wziąć jeszcze inne zalety czosnku, takie jak wspieranie układu pokarmowego, pozytywny wpływ na regulację ciśnienia krwi czy obniżanie poziomu cukru we krwi. Aby cieszyć się z dobroci, jakie niesie czosnek, najlepiej spożywać go w postaci surowej. Po poddaniu obróbce termicznej, może utracić swoje cenne właściwości. Warto rozważyć także spróbowanie czosnku w postaci marynowanej.

Może cię zainteresować: Indianie nazywali go cudownym korzeniem. W Polsce wciąż jest mało znany, choć bardzo zdrowy

Zobacz też:

​Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce

Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień

Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa