Reklama
Reklama

Indianie nazywali go cudownym korzeniem. W Polsce wciąż jest mało znany, choć bardzo zdrowy

Niektóre rośliny posiadają wyjątkowe właściwości i zastosowanie, a pomimo to wciąż pozostają niedocenione w polskiej kuchni. Przykładem jest między innymi topinambur, zwany również karczochem jerozolimskim. Dla wielu osób jest to zupełna nowość, dlatego warto poznać ją nieco bliżej, ponieważ niesie ze sobą wiele dobrego.

Topinambur to dla wielu zupełnie nieznana nazwa. Kryje się pod nią niezwykła roślina, która może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Wyglądem przypomina imbir, smakiem zbliża się ku ziemniakowi. Zalet ma jednak o niebo więcej! Co wiadomo na temat tej rośliny, zwanej przez Indian cudownym korzeniem?  

Co to jest topinambur? Niedoceniana roślina o wielu właściwościach 

Topinambur (Helianthus tuberosus) zwany również karczochem jerozolimskim bądź słonecznikiem bulwiastym, pochodzi z Ameryki Północnej, należąc przy tym do rodziny astrowatych. Do Europy roślina trafiła w XVII wieku. Jej popularność wzrosła w czasach, kiedy brakowało ziemniaków.  

Jadalną częścią tej rośliny są bulwy, które wyglądem przypominają być może trochę imbir, być może ziemniaki. Kryje się w nich jednak prawdziwa skarbnica tego, co zdrowe i cenne dla organizmu. Pomimo tego w Polsce nadal topinambur nie cieszy się popularnością. Można wręcz stwierdzić, że znany a tym bardziej wykorzystywany jest tylko przez nielicznych. 

Zobacz także: Jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wprowadź go do diety, a kilogramy polecą w dół

Co daje jedzenie topinamburu? Właściwości zdrowotne  

Bulwy topinamburu to nieoceniona moc składników odżywczych. Zawierają między innymi takie witaminy jak A, C, K, a także witaminy z grupy B. Ponadto to skarbnica minerałów, wśród których wymienia się potas, żelazo, magnez i fosfor.  

Ze względu na swój bogaty skład, karczoch jerozolimski niesie ze sobą wiele właściwości prozdrowotnych. Wraz z rozpoczynającą się jesienią warto wiedzieć, że spożywanie tej rośliny może wzmacniać odporność przed sezonowymi infekcjami. To niezwykle ważne w okresie jesienno-zimowym. 

Topinambur wpływa również na lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Obecna w bulwach inulina działa niczym błonnik pokarmowy, wspierając pracę jelit. Sprawdzi się więc jako pomoc przy zaparciach, a także może okazać się dobrym wsparciem w procesie odchudzania.  

Jakie jeszcze właściwości posiada topinambur? Regularne spożywanie bulw może zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto chroni nerki oraz wątrobę, a także obniża poziom cukru we krwi. Może również pozytywnie oddziaływać na układ nerwowy, działając antystresowo i wspomagając koncentrację.  

Może cię zainteresować: Oto sekret zdrowia i urody Greków. Jedzą go niemal codziennie

Zastosowanie topinamburu w kuchni  

Jak widać, obecność karczocha jerozolimskiego w diecie może okazać się nieoceniona. Przyczyni się do oczyszczenia organizmu z toksycznych substancji czy pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Warto więc dać szansę tej roślinie i sięgać po jej bulwy regularnie. Zwłaszcza że w kuchni można ją zastosować na wiele sposobów.  

Jak zatem wykorzystać topinambur? Bulwy charakteryzują się nieco słodkawym i orzechowym smakiem. W formie ugotowanej mogą więc stanowić smaczny dodatek do sałatek. Z karczocha jerozolimskiego warto przygotowywać również zupy. Te o kremowej konsystencji, w połączeniu z czosnkiem i cebulą, zachwycają smakiem.  

Topinambur z powodzeniem może również zastąpić ziemniaki. Purée z tej rośliny będzie znakomitym dodatkiem do mięs. Co ciekawe bulwy te mogą być także dodatkiem do herbaty zamiast cytryny i imbiru. Można również przygotowywać z ich udziałem koktajle i soki.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie