Jesteś na diecie? Jedz to na kolację, a szybciej schudniesz
Kluczem do sukcesu podczas diety redukcyjnej jest wprowadzenie do swojej codzienności zdrowych nawyków żywieniowych. Prawidłowo zbilansowana i dopasowana do naszych indywidualnych potrzeb dieta to 70 proc. sukcesu w odchudzaniu. Wobec tego warto wiedzieć, co jeść, aby schudnąć. Podpowiadamy, jak przygotować wartościowy posiłek na kolację.
Chcąc skutecznie schudnąć, musimy skupić się przede wszystkim na zdrowym odżywianiu, ponieważ jest ono kluczowe. W dodatku odpowiednia dieta nie tylko pozwoli nam zadbać o naszą sylwetkę, ale i sprawi, że będziemy czuli się znacznie lepiej. Podpowiadamy, co jeść na kolację na diecie.
Przygotowując pożywną kolację, która pomoże nam zgubić zbędne kilogramy, należy komponować ją tak, by zawierała istotne składniki. Przede wszystkim zadbajmy o to, by znalazły się w niej produkty, które są źródłem błonnika. Jest to niezwykle ważne, ponieważ pozwoli on nam zatrzymać uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu będziemy mniej podatni na podjadanie.
Oprócz tego ważne jest nie tylko wybieranie zdrowych produktów, ale także odpowiednie zbilansowanie posiłku. Zaleca się, aby na połowie talerza znajdowały się warzywa i owoce. Na jednej z ćwiartek warto umieścić pełnoziarniste produkty zbożowe. Natomiast ostatnim, ale niezwykle ważnym elementem będzie białko. Dzięki niemu nie tylko zapełnimy żołądek, ale i dostarczymy naszemu organizmowi naturalnego budulca mięśni.
Szukając więc inspiracji na kolację, warto wziąć pod uwagę użycie produktów, które stanowią cenne źródło białka. Są to na przykład:
- ryby,
- pierś z kurczaka,
- chuda wołowina,
- jajka,
- rośliny strączkowe, dostarczające białko roślinne,
- tofu.
Natomiast jeśli chodzi o pełnoziarniste produkty, to warto wybrać chleb graham, brązowy ryż czy komosę ryżową. Dzięki nim dostarczymy organizmowi witamin i minerałów, błonnika, a także przeciwutleniaczy. Do tego dodajemy ulubione warzywa i pyszna oraz zdrowa kolacja gotowa.
Czytaj również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji
Jeżeli jesteśmy na diecie odchudzającej i próbujemy zredukować kilogramy, to powinniśmy także wiedzieć, czego nie jeść. Istnieje bowiem kilka grup produktów, których lepiej unikać w swoim codziennym jadłospisie lub chociaż je ograniczyć.
Przede wszystkim nie poleca się posiłków, które zawierają duże ilości cukru. Dotyczy to także wyrobów gotowych, takich jak kupne ciastka, ciasta oraz wypieki. To samo odnosi się również do dosładzanych napojów. Oprócz tego powinniśmy wystrzegać się także fast foodów, wysoko przetworzonej żywności czy dań smażonych na dużej ilości tłuszczu.
Dobrą informacją jest jednak to, że na diecie redukcyjnej nie musimy rezygnować z deseru. Możemy po prostu wybierać zdrowsze zamienniki, które nie będą miały tak dużych ilości cukru. Możemy sięgać po owoce, ciemną czekoladę, jogurty naturalne z owocami, sorbety czy galaretki z owocami.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia