Reklama
Reklama

Nazywają go owocem bogów. Pozwala schudnąć i wygładza skórę

Smukła sylwetka i gładka skóra to efekt, który możemy uzyskać po włączeniu do swojej diety pewnego owocu. Jest on nie tylko bardzo zdrowy i świetnie wpływa na cały nasz organizm, ale i jest on niezwykle smaczny. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak i wytrawnymi. Sprawdź, jaki owoc jeść, aby wspomóc odchudzanie i zadbać o swoje zdrowie oraz cerę.

Mango pozwoli nam zadbać nie tylko o nasze zdrowie, ale także i urodę. Świetnie wpływa na cerę, jak i na figurę. Nie bez powodu mango nazywane jest "owocem bogów". Mnogość jego właściwości sprawia, że warto włączyć ten owoc do swojej codziennej diety, aby cieszyć się świetnym zdrowiem i wyglądem. Sprawdź, jakie korzyści daje jedzenie mango.

Co warto wiedzieć o mango?

Mango to słodki, mięsisty oraz bardzo soczysty owoc, który naturalnie występuje w Azji Południowej. Rośnie na drzewach, które potrafią dożyć nawet 300 lat. Gatunków tego owocu wyróżniamy aż 400. Mango w zależności od odmiany może ważyć od 100 g do nawet 2 kg.

Jest to niepozornie wyglądający owoc, o grubej, zielono-pomarańczowej skórce. Jednak w środku skrywa on niezwykle smaczny, soczysty, słodki, a czasem słodko-kwaśny miąższ. Z uwagi na interesujący smak oraz konsystencję, mango wykorzystywane jest często w kuchni, gdzie stanowi element potraw zarówno deserowych, jak i wytrawnych.

Czytaj również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

Jakie korzyści daje jedzenie mango?

Warto wiedzieć, że mango nie tylko jest bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Owoc ten skrywa w sobie cenne składniki odżywcze, m.in. witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Obfituje on również w żelazo, potas, beta-karton, wapń i magnez. Co więcej, mango zawiera również mangifernę, czyli silny antyoksydant, chroniący przed wieloma chorobami.

Włączenie mango do swojej diety, niesie korzyści także dla naszej urody, ponieważ wspomniana mangiferyna zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Natomiast witaminy A, E i C wspomagają produkcję kolagenu, który wpływa na gładkość i jędrność naszej skóry.

Co więcej, mango jest owocem polecanym do spożywania podczas diety redukcyjnej. Jest to owoc stosunkowo niskokaloryczny, ponieważ w 100 g znajduje się zaledwie 59 kcal. Dodatkowo skrywa on w sobie duże ilości błonnika, który wspaniale wpływa na jelita. Błonnik wspiera prawidłową pracę jelit, wypełnia żołądek oraz usuwa nadmiar toksyn. Równocześnie sprawia on, że czujemy się dłużej syci i rzadziej podjadamy. Jest to więc idealny wybór, gdy chcemy zgubić zbędne kilogramy.

Jak wykorzystać mango w kuchni?

Mango możemy zjeść od razu po obraniu lub np. dodać je do owsianki, sałatki, jogurty czy koktajlu. Wiele osób spożywa również popularny indyjski napój, czyli mango lassi. Chcąc go przygotować, musimy zmiksować z jogurtem naturalnym, miód, kardamon, mango i wodę.

Oprócz tego, tak jak wspominaliśmy, mango świetnie komponuje się zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi. Wobec tego może być dodawane także do mięs czy sosów. Bardzo często przygotowuje się z tego owocu również konfitury, budynie i galaretki.

Zobacz też:

​Połącz pietruszkę i gruszkę w pyszną zupę krem. Nie zjesz takiej nawet w najlepszych restauracjach

Obłędny czekoladowy deser, który zrobisz z 4 składników. Tani, szybki i prosty

Koniecznie zrób ten sok na zimę. Wzmocni odporność i poprawi trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | owoce