Reklama
Reklama

Jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wprowadź go do diety, a kilogramy polecą w dół

Latem znacznie częściej na talerzu lądują owoce i warzywa. Może w tym czasie warto wprowadzić do codziennego menu trochę nowości np. fenkuł. Mało kto słyszał o tym warzywie, a szkoda. Jeśli zaczniesz jeść koper włoski regularnie, to kilogramy szybko polecą w dół.

Fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Jego bulwa jest duża i ma kolor biały lub jasnozielony. Łodygi tego warzywa są pierzaste z małymi listkami na końcach, a w okresie kwitnienia pokrywają się drobnymi kwiatkami. W kwiatostanach ukryte są nasiona. Możemy jeść wszystkie części kopru. Sprawdź, dlaczego warto wdrożyć fenkuł do swojej diety i jak przemycić go w posiłkach

Dlaczego warto jeść fenkuł? - zdrowotne właściwości kopru włoskiego

Fenkuł jest bogaty w witaminę C. Zawiera też witaminy: D, E, K oraz te z grupy B, a także minerały tj. wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i selen. 

Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga układ odpornościowy i wzmacnia naczynia krwionośne, a także neutralizuje wolne rodniki. Poza tym obniża ciśnienie krwi, zapobiegając udarom i zawałom. 

Fenkuł stanowi źródło błonnika pokarmowego, usprawniającego metabolizm cukrów i tłuszczów. Ten składnik obniża poziom cholesterolu i syci na długi czas. Warto spożywać go, będą na diecie odchudzającej. 

Polecamy również jedzenie kopru włoskiego na problemy ze strony układu pokarmowego i trudności z trawieniem. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. 

Jak jeść fenkuł? Przepis na sałatkę

Bulwa fenkułu jest słodkawa, natomiast liście mają lekko anyżkowy smak, o wiele łagodniejszy od zwyczajnego kopru. Jak jeść to mało znane warzywo?

Możemy jeść surową bulwę, a latem np. zrobić ją na grillu. Koprem włoskim warto obsypać ziemniaki, pieczoną rybę lub kurczaka. Idealnie sprawdzi się także w sałatce. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z fenkułem? Oto lista:

  • 1 bulwa i liście kopru włoskiego;
  • 4 brzoskwinie;
  • pomidory;
  • 1 mozzarella;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Na początek pokrój w paski bulwę kopru włoskiego, a liście posiekaj. Z kolei w kostkę pokrój brzoskwinie, pomidory i odlaną z zalewy mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na koniec dopraw i polej octem balsamicznym

Zobacz też:

Ta ryba jest chudsza i smaczniejsza od karpia. Polska szlachta jadła ją co roku

Babcia zdradziła mi, jak robi swoje popisowe ciasto na pierogi. Ten składnik zaskakuje

Piernik dla spóźnialskich. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę i wyjdzie świetnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | warzywa