Reklama
Reklama

Jest sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki. Wprowadź go do diety, a kilogramy polecą w dół

Latem znacznie częściej na talerzu lądują owoce i warzywa. Może w tym czasie warto wprowadzić do codziennego menu trochę nowości np. fenkuł. Mało kto słyszał o tym warzywie, a szkoda. Jeśli zaczniesz jeść koper włoski regularnie, to kilogramy szybko polecą w dół.

Fenkuł, czyli koper włoski, należy do rodziny selerowatych. Jego bulwa jest duża i ma kolor biały lub jasnozielony. Łodygi tego warzywa są pierzaste z małymi listkami na końcach, a w okresie kwitnienia pokrywają się drobnymi kwiatkami. W kwiatostanach ukryte są nasiona. Możemy jeść wszystkie części kopru. Sprawdź, dlaczego warto wdrożyć fenkuł do swojej diety i jak przemycić go w posiłkach

Dlaczego warto jeść fenkuł? - zdrowotne właściwości kopru włoskiego

Fenkuł jest bogaty w witaminę C. Zawiera też witaminy: D, E, K oraz te z grupy B, a także minerały tj. wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, mangan i selen. 

Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga układ odpornościowy i wzmacnia naczynia krwionośne, a także neutralizuje wolne rodniki. Poza tym obniża ciśnienie krwi, zapobiegając udarom i zawałom. 

Fenkuł stanowi źródło błonnika pokarmowego, usprawniającego metabolizm cukrów i tłuszczów. Ten składnik obniża poziom cholesterolu i syci na długi czas. Warto spożywać go, będą na diecie odchudzającej. 

Polecamy również jedzenie kopru włoskiego na problemy ze strony układu pokarmowego i trudności z trawieniem. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. 

Jak jeść fenkuł? Przepis na sałatkę

Bulwa fenkułu jest słodkawa, natomiast liście mają lekko anyżkowy smak, o wiele łagodniejszy od zwyczajnego kopru. Jak jeść to mało znane warzywo?

Możemy jeść surową bulwę, a latem np. zrobić ją na grillu. Koprem włoskim warto obsypać ziemniaki, pieczoną rybę lub kurczaka. Idealnie sprawdzi się także w sałatce. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sałatki z fenkułem? Oto lista:

  • 1 bulwa i liście kopru włoskiego;
  • 4 brzoskwinie;
  • pomidory;
  • 1 mozzarella;
  • 1 łyżka octu balsamicznego;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Na początek pokrój w paski bulwę kopru włoskiego, a liście posiekaj. Z kolei w kostkę pokrój brzoskwinie, pomidory i odlaną z zalewy mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, na koniec dopraw i polej octem balsamicznym

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | warzywa