Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Jesienią pij zamiast zwykłej herbaty
Jesienią warto wzmacniać swój organizm na wiele sposobów, aby uniknąć infekcji i chorób. W tym celu powinniśmy sięgać nie tylko po ciepłą herbatę, ale i zaczerpnąć nieco z natury i wprowadzić do swojej rutyny zioła. Dzięki nim dostarczymy organizmowi niezbędnych składników i wesprzemy go w trakcie choroby. Możemy również stosować je profilaktycznie. Sprawdź, co warto pić jesienią.
Zioła potrafią świetnie wzmocnić organizm podczas sezonu jesienno-zimowych infekcji lub po chorobie. Warto więc je regularnie stosować, aby nie tylko zadbać o odporność, ale i wiele innych aspektów zdrowotnych, ponieważ wiele ziół obfituje także w witaminy oraz inne składniki odżywcze. Podpowiadamy, co warto pić jesienią, aby wzmocnić organizm.
Dojrzałe owoce dzikiej róży są cennym źródłem witaminy C. Dodatkowo jej skuteczność rośnie w połączeniu z bioflawonoidami, które również znajdują się w tej roślinie. Oprócz tego w dzikiej róży znajdziemy witaminy z grupy B, sole mineralne, witaminę E, karotenoidy czy kwasy organiczne, które poprawiają kondycję oraz wspierają naszą odporność.
Napar z owoców dzikiej róży powinniśmy zażywać zarówno profilaktycznie, jak i w okresie rekonwalescencji. W tym celu musimy 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzątku. Napar pozostawiamy pod przykryciem na kwadrans, a następnie odcedzamy. Należy pić go 2-3 razy dziennie.
Żeń-szeń na szerokie zastosowanie lecznicze i znany jest z tego, że pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy. To wszystko dzięki temu, że zawiera cenną substancję, czyli do 12 proc. saponin triterpenowych pochodnych damaranu, określanych jako ginsenozydy.
Oprócz tego żeń-szeń zawiera także liczne witaminy, aminokwasy, polisacharydy, peptydy, flawonoidy i składniki mineralne. Z racji tego, że ma on silne działanie, najlepiej stosować gotowe preparaty, które mają standaryzowaną ilość wyciągu z korzenia. Dodatkowo pamiętajmy wcześniej skontaktować się z lekarzem, ponieważ niektóre choroby wykluczają zażywanie żeń-szenia na własną rękę.
Czytaj również: To najlepsza metoda na suszenie grzybów. Wcale nie na sznurku czy w piekarniku
Owoce czarnego bzu oraz jego kwiaty wykorzystywane są w celach leczniczych. Kwiaty bzu zawierają duże ilości kwasów organicznych, flawonoidów, garbników i triterpeny. Natomiast ich owoce obfitują w witaminy, a zwłaszcza w witaminę C i prowitaminę A.
Oprócz tego, że czarny bez ma świetne działanie profilaktyczne, jest również ogromnym wzmocnieniem dla organizmu w trakcie trwania infekcji i przyspiesza powrót do zdrowia. Co więcej, działa on napotnie, pomaga zwalczyć gorączkę i wykazuje właściwości wykrztuśne. Oprócz tego stosowanie czarnego bzu wzmacnia błony śluzowe gardła oraz dróg oddechowych. Ma także działanie przeciwwirusowe.
W celu przygotowania odwaru z kwiatów czarnego bzu należy 1 łyżkę suszonych kwiatów zalać szklanką zimnej wody, doprowadzając do wrzenia i gotując na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie odstawiamy go na kwadrans, odcedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki.
Owoce jarzębiny mają wiele właściwości. Między innymi wzmacniają organizm, dlatego możemy je stosować podczas przeziębienia i grypy, a także zalecane są w trakcie rekonwalescencji. Owoce te zawierają także kwasy organiczne, witaminę C, prowitaminy A oraz substancje garbnikowe.
Odwar z owoców robimy, zalewając szklanką letniej wody 1 łyżkę rozdrobnionych owoców. Następnie doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy przez kilka minut pod przykryciem. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy i pijemy po pół szklanki 2-3 razy dziennie.
Czystek od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. Szczególną popularnością cieszy się on w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym.
Picie herbaty z czystka jest dobrym wsparciem w czasie leczenia przeziębienia i grypy oraz przyspiesza powrót do zdrowia. Możemy kupić gotową herbatę w sklepie zielarskim lub przygotować ją samodzielnie z liści rośliny, którą wyhodujemy na swoim parapecie.
Wystarczy, że 1 łyżkę świeżych zmiażdżonych lub suszonych liści czystka zaparzymy tak, jak zwykłą herbatę. Następnie odstawiamy ją pod przykryciem na 8-10 minut, przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie.
Zobacz też:
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko
Chcesz schudnąć? Nim siądziesz do posiłku, wypij pół szklanki tego napoju
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają