Reklama
Reklama

Pijesz wodę z kiszonych ogórków? Sprawdź, czy jest tak zdrowa, jak mówią

Sezon na robienie przetworów trwa w najlepsze. Wiele osób włożyło do słoików kiszone ogórki. Niektórzy nie tylko jedzą te warzywa, ale też piją wodę po nich, ponieważ zachwyca swoim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Czy jednak na pewno jest aż tak zdrowa? Zastanów się dwa razy, zanim ją wypijesz.

W myśl zasady zero waste warto pić wodę z kiszonych ogórków, aby się nie zmarnowała. Słynie ona z licznych właściwości zdrowotnych, jednak ma pewien składnik, który może poważnie zaszkodzić. Sprawdź, dlaczego jej nadmiar jest szkodliwy. 

Właściwości zdrowotne wody z kiszonych ogórków

Woda z kiszonych ogórków zawiera witaminy: A, C, E, K oraz minerały tj. magnez, cynk, potas, wapń. Oprócz tego stanowi źródło probiotyków. Nie ma natomiast ani cukru, ani tłuszczu.

Ten uwielbiany przez wiele osób napój wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko infekcji. Oprócz tego poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Ma też dobry wpływ na jelita, zapobiega zaparciom. Pomaga w regulowaniu rytmu wydzielania soków żołądkowych. Dzięki niej pozbywamy się problemów z wypróżnianiem. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kiedy pić kawę? Ta pora jest najlepsza dla naszego organizmu

Ciemna strona wody z kiszonych ogórków. Dlaczego może zaszkodzić?

Niestety picie wody z kiszonych ogórków nie ma samych zalet. Czas poznać ciemną stronę tego napoju. 

Woda z kiszonych ogórków pita w nadmiarze może zaszkodzić ze względu na duże ilości soli. Zazwyczaj w 100 ml wody znajduje się 2,5 g tego składnika - jest to za duża dawka jak na taką objętość napoju.

Sól spożywana w nadmiarze źle oddziałuje na organizm i powoduje problemy zdrowotne. Podnosi ciśnienie, przyczyniając się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Mowa o miażdżycy, nadciśnieniu, udarze mózgu czy zawale serca. 

Nadmierne spożywanie soli wpływa również negatywnie na pracę nerek. Zatrzymuje wodę w organizmie. 

Jaka ilość wody z kiszonych ogórków jest bezpieczna?

Specjaliści zalecają, aby wypijać maksymalnie 200 ml wody z kiszonych ogórków, jednak przy takiej ilości powinniśmy ograniczyć spożycie soli występującej w innych produktach. 

Dzienne zapotrzebowanie na sól dorosłego człowieka wynosi 5 g na dobę. Jeśli nie chcemy mieć problemów zdrowotnych, to nie należy przekraczać tej dawki. Zastanówmy się zatem dwa razy, zanim sięgniemy po wodę z kiszonych ogórków. 

Zobacz też:

Tak nasze prababcie czyściły dywany. Pomagała im w tym kiszona kapusta

Te grzyby rosną najszybciej. Wrócisz z lasu z pełnym koszykiem

​Pościel brzydko pachnie? Weź te dwa produkty z kuchni i zapomnij o problemie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie