Reklama
Reklama

Jesienią dodawaj do kawy i herbaty. Rozgrzejesz się i wzmocnisz odporność

Kiedy znudzi ci się codzienny smak kawy czy herbaty, możesz urozmaicić sobie życie różnymi dodatkami. Wiele z nich nie tylko sprawi, że napoje nabiorą ciekawego smaku i aromatu, ale wpłynie też na odporność, metabolizm i wyziębienie organizmu. Spośród całej palety dodatków dla kawy i herbaty prezentujemy te najciekawsze.

Na rynku jest wiele rodzajów kawy i herbaty, różniących się smakiem, aromatem czy formą. Mamy kawy ziarniste, sypane i rozpuszczalne, herbaty w torebkach, sypkie i granulowane. Smak każdej z nich możemy podkreślić, dodając do nich składniki, których właściwości zdrowotne i smakowe odkryte zostały dawno temu.  

Najpopularniejsze dodatki do kawy 

Mała czarna, słodka, z mlekiem czy ze śmietaną - w jakikolwiek sposób pijesz kawę, może on się w końcu znudzić. Tu z pomocą przychodzą dodatki, które stosowane są od stuleci. Arabowie piją kawę z kardamonem, ale sprawdzą się tutaj też inne przyprawy, niekoniecznie korzenne. Oto lista zdrowych dodatków do kawy: 

  • Kawa z chili: ostry smak przyprawy sprawia, że napój rozgrzewa i poprawia metabolizm. Można dodać do niej również szczyptę czekolady;  
  • Kawa z goździkami: dodaj dwa goździki do parzonej kawy. Goździki dodadzą kawie aromatu, rozgrzeją, a także wspomogą pracę trzustki i zniwelują nieświeży oddech. 
  • Kawa z cytryną: poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii, działa też dobrze na koncentrację;  
  • Kawa z kardamonem: Działa moczopędnie, poprawia metabolizm oraz wypłukuje z ciała toksyny i nadmiar wody. Wystarczy zaparzyć kawę z kilkoma rozgniecionymi ziarnkami kardamonu;  
  • Kawa z cynamonem: Ten dodatek wzbogaci aromat kawy, ale działa też przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Neutralizuje też wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia.  

Jak widać w dodatkach do kawy można przebierać i nie jesteśmy skazani na małą czarną czy kawę z mlekiem. Warto wypróbować wszystkie sposoby parzenia tego napoju i wybrać najbardziej ulubiony.

Czytaj też: Z tej herbaty lepiej zrezygnuj. Jest niezdrowa i może powodować tycie 

To możesz dodać do herbaty 

Miód czy cytryna to najpopularniejsze u nas dodatki do herbaty, ale na tym ich lista się nie kończy. Warto dowiedzieć się z czym pijają ten napój inne narody i skorzystać z ich doświadczeń, a przynajmniej ich spróbować. Oto kilka naszych propozycji na dodatki do herbaty:  

  • Herbata z anyżem: Anyż poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Do takiej herbaty oprócz anyżu warto dodać szczyptę cynamonu i plasterek pomarańczy.  
  • Konfitura do herbaty: Konfiturę do herbaty od stuleci podają Rosjanie. Konfitura malinowa poprawia odporność i nadaje herbacie miękkiego, owocowego smaku.  
  • Herbata z wanilią: wanilia może poprawić trawienie, z pewnością doda również napojowi cudownego aromatu. Wystarczy laskę wanilii wrzucić do dzbanka, w którym zaparzamy napój. 
  • Herbata z żurawiną: kilka suszonych owoców żurawiny wrzuconych do napoju nie tylko doda mu owocowego smaku, ale zadziała też moczopędnie. Żurawina pomoże w walce z kamieniami nerkowymi.  
  • Pączki róży do herbaty: suszone pączki róż działają antybakteryjnie, zawierają też dużo witaminy C. Dodane do herbaty nadadzą jej egzotycznego posmaku.  

W przypadku dodawania do napojów przypraw typu cynamon, kardamon czy imbir, nie warto przesadzać z ilością. Już dwa ziarnka przypraw czy też ich szczypta spełnią swoje funkcje smakowe i zdrowotne. Przesada natomiast może spowodować, że napój będzie zbyt ostry.  

Zobacz też:

Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru

Te dwa błędy podczas mycia zębów popełnia wiele osób. Cały wysiłek idzie na nic

Pierzemy je zbyt rzadko. Zrób to w ten sposób, a usuniesz nie tylko brud, ale i bakterie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | zdrowie | domowe sposoby