Jesienią dodawaj do kawy i herbaty. Rozgrzejesz się i wzmocnisz odporność
Kiedy znudzi ci się codzienny smak kawy czy herbaty, możesz urozmaicić sobie życie różnymi dodatkami. Wiele z nich nie tylko sprawi, że napoje nabiorą ciekawego smaku i aromatu, ale wpłynie też na odporność, metabolizm i wyziębienie organizmu. Spośród całej palety dodatków dla kawy i herbaty prezentujemy te najciekawsze.
Na rynku jest wiele rodzajów kawy i herbaty, różniących się smakiem, aromatem czy formą. Mamy kawy ziarniste, sypane i rozpuszczalne, herbaty w torebkach, sypkie i granulowane. Smak każdej z nich możemy podkreślić, dodając do nich składniki, których właściwości zdrowotne i smakowe odkryte zostały dawno temu.
Mała czarna, słodka, z mlekiem czy ze śmietaną - w jakikolwiek sposób pijesz kawę, może on się w końcu znudzić. Tu z pomocą przychodzą dodatki, które stosowane są od stuleci. Arabowie piją kawę z kardamonem, ale sprawdzą się tutaj też inne przyprawy, niekoniecznie korzenne. Oto lista zdrowych dodatków do kawy:
- Kawa z chili: ostry smak przyprawy sprawia, że napój rozgrzewa i poprawia metabolizm. Można dodać do niej również szczyptę czekolady;
- Kawa z goździkami: dodaj dwa goździki do parzonej kawy. Goździki dodadzą kawie aromatu, rozgrzeją, a także wspomogą pracę trzustki i zniwelują nieświeży oddech.
- Kawa z cytryną: poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii, działa też dobrze na koncentrację;
- Kawa z kardamonem: Działa moczopędnie, poprawia metabolizm oraz wypłukuje z ciała toksyny i nadmiar wody. Wystarczy zaparzyć kawę z kilkoma rozgniecionymi ziarnkami kardamonu;
- Kawa z cynamonem: Ten dodatek wzbogaci aromat kawy, ale działa też przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Neutralizuje też wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia.
Jak widać w dodatkach do kawy można przebierać i nie jesteśmy skazani na małą czarną czy kawę z mlekiem. Warto wypróbować wszystkie sposoby parzenia tego napoju i wybrać najbardziej ulubiony.
Czytaj też: Z tej herbaty lepiej zrezygnuj. Jest niezdrowa i może powodować tycie
Miód czy cytryna to najpopularniejsze u nas dodatki do herbaty, ale na tym ich lista się nie kończy. Warto dowiedzieć się z czym pijają ten napój inne narody i skorzystać z ich doświadczeń, a przynajmniej ich spróbować. Oto kilka naszych propozycji na dodatki do herbaty:
- Herbata z anyżem: Anyż poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Do takiej herbaty oprócz anyżu warto dodać szczyptę cynamonu i plasterek pomarańczy.
- Konfitura do herbaty: Konfiturę do herbaty od stuleci podają Rosjanie. Konfitura malinowa poprawia odporność i nadaje herbacie miękkiego, owocowego smaku.
- Herbata z wanilią: wanilia może poprawić trawienie, z pewnością doda również napojowi cudownego aromatu. Wystarczy laskę wanilii wrzucić do dzbanka, w którym zaparzamy napój.
- Herbata z żurawiną: kilka suszonych owoców żurawiny wrzuconych do napoju nie tylko doda mu owocowego smaku, ale zadziała też moczopędnie. Żurawina pomoże w walce z kamieniami nerkowymi.
- Pączki róży do herbaty: suszone pączki róż działają antybakteryjnie, zawierają też dużo witaminy C. Dodane do herbaty nadadzą jej egzotycznego posmaku.
W przypadku dodawania do napojów przypraw typu cynamon, kardamon czy imbir, nie warto przesadzać z ilością. Już dwa ziarnka przypraw czy też ich szczypta spełnią swoje funkcje smakowe i zdrowotne. Przesada natomiast może spowodować, że napój będzie zbyt ostry.
Zobacz też:
Zapomnij o wybielaczu. Dzięki tym 3 składnikom pranie będzie olśniewająco białe
Zerwij w ogrodzie i rozłóż po domu. Mole wyniosą się w mgnieniu oka
Grzybiarze z Małopolski zacierają ręce. W tych lasach jest najwięcej grzybów