Reklama
Reklama

Wystarczy łyżeczka dziennie. Oponka na brzuchu zacznie znikać w oczach

Chcesz szybko schudnąć? W takim razie koniecznie zacznij spożywać pewne nasiona, które potrafią zahamować rozwój tkanki tłuszczowej i ochronić organizm przed otyłością. Wykazują również szereg innych korzyści zdrowotnych. Sprawdź, o jaki produkt chodzi i czym prędzej wdróż go do swojej diety.

Istnieją naturalne produkty, które od lat wzbudzają zainteresowanie dietetyków i osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Szczególnie jeden z nich zasługuje na uwagę, ponieważ wspomaga metabolizm, wpływa na gospodarkę tłuszczową i polepsza ogólną kondycję organizmu. Oczywiście nie możemy zapominać o zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej, jeśli chcemy schudnąć.

Nasiona czarnuszki - jakie mają wartości odżywcze?

To właśnie nasiona czarnuszki są prawdziwym skarbem zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawierają cenne składniki odżywcze oraz substancje bioaktywne pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. W swoim składzie mają witaminy: A, C i E oraz minerały, tj. żelazo, wapń i magnez

Głównym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon będący silnym przeciwutleniaczem, wspierającym pracę układu sercowo-naczyniowego. Poza tym zawierają duże ilości błonnika wspomagającego trawienie i regulację poziomu cukru we krwi. Zawarte w nich kwasy omega-3 oraz omega-6 korzystnie wpływają na zdrowie serca. 

Warto również wspomnieć o bioaktywnych związkach np. nigellidine o działaniu przeciwzapalnym. Jeśli będziemy regularnie spożywać te nasiona, to zwiększymy odporność. Wpływają korzystnie na ogólną kondycję organizmu, stając się elementem zbilansowanej diety. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić pastę z natki pietruszki? To idealny dodatek do makaronu

Właściwości zdrowotne nasion czarnuszki

Badania pokazują, że nasiona czarnuszki, a zwłaszcza wyciąg z nich może pomóc w walce z otyłością. Wszystko przez ograniczanie gromadzącego się tłuszczu w komórkach, co sprzyja kontrolowaniu masy ciała. 

Ten produkt może mieć pozytywny wpływ nie tylko na odchudzanie. Redukuje poziom trójglicerydów we krwi i "złego" cholesterolu (LDL) oraz cholesterolu całkowitego, natomiast zwiększa ten "dobry", czyli HDL. Właśnie dlatego wspiera profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych

Ponadto nasiona czarnuszki wykazują właściwości przeciwzapalne. Mogą zmniejszać poziom cytokin prozapalnych i wspierać organizm w walce z infekcjami. Pomagają przy stanach zapalnych, problemach z układem oddechowym, a nawet przy alergiach. Oczywiście nie zastąpią leczenia, ale można spożywać je profilaktycznie w okresie wzmożonych zachorowań. 

Wspomniany wcześniej tymochinon działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, dlatego ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Może znacząco złagodzić objawy chorób o charakterze zapalnym. 

Jak stosować nasiona czarnuszki w kuchni?

Zaleca się spożywanie 1 łyżeczki dziennie nasion czarnuszki, żeby zauważyć efekty. Mają wyraźny, lekko pikantny smak przypominający połączenie oregano, cebuli i pieprzu. 

Czarnuszką warto obsypywać pieczywo. Możemy dodawać ją do sałatek, jogurtów, owsianek, zup i dań jednogarnkowych. Niektórzy podprażają te nasiona na patelni, mielą i wykorzystują jako przyprawę do różnych potraw. 

Możemy też kupić nasiona czarnuszki w formie suplementu jako wyciąg, olej, kapsułki czy proszek. W tym przypadku również trzymamy się zasady - 1 łyżeczka produktu na dzień. 

Zobacz też:

​Ma mnóstwo witaminy C i chroni przed przeziębieniem. Jedz 3 razy w tygodniu

Kosztuje kilka złotych, a obniża cukier i cholesterol. Wystarczy łyżka dziennie

Wspiera trawienie nawet po obfitym posiłku. Dosyp odrobinę do obiadu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie