Reklama
Reklama

Ma mnóstwo żelaza i witaminy C, a kosztuje grosze. Zrób na obiad

Chcąc się zdrowo odżywiać, a przy tym mieć zawsze w spiżarni bazę do szybkiego obiadu, warto przygotować pastę z pewnego warzywa. Zrobienie jej jest niezwykle proste, a pozwoli nam to zachować na dłużej wyjątkowy smak tego warzywa. Sprawdź, z czego zrobić smaczną pastę, która może stać się smacznym obiadem.

Często nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, jednak aby nie sięgać w pośpiechu po niezdrowe alternatywy, warto wcześniej przygotować sobie pewną pastę, którą możemy przechowywać w słoiczku nawet przez kilka tygodni. Jest ona smaczna i prosta do zrobienia. Wystarczą trzy składniki, by ją przygotować.

Jak zrobić smaczną i zdrową pastę? Ten przepis warto znać

Natka pietruszki zazwyczaj jest dodawana do zup, sosów, marynat, czy do dekoracji sałatek i kanapek. Mało kto jednak wie, że możemy przygotować z niej pyszną pastę, która może stać się później bazą do obiadu. Przygotowanie natki pietruszki do słoików nie jest skomplikowane.

Zanim jednak jej użyjemy, musimy zanurzyć natkę pietruszki na kilka minut w bardzo zimnej wodzie, z dodatkiem soku z cytryny. W ten sposób przywrócimy jej intensywną zieloną barwę. W dodatku liście staną się znacznie bardziej jędrne i świeże.

Po kilku minutach wyciągamy natkę z wody i dokładnie osuszamy. Następnie drobno ją siekamy i przekładamy do miski, dodajemy do tego oliwę z oliwek lub zamiennie olej rzepakowy. Dolewamy tyle tłuszczu, aby składniki mogły się dobrze połączyć, ale by nie były zbyt płynne. Kolejnym krokiem jest dodanie 1 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika. Dzięki temu pasta będzie miała gęstą i kremową konsystencję. 

Wszystko dokładnie mieszamy i gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli chcemy, aby pasta była smaczna przez dłuższy czas, możemy na wierzch dodać odrobinę oliwy z oliwek, co pomoże zapobiec utlenianiu. Pastę z natki pietruszki można wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Wystarczy połączyć ją z makaronem i odrobiną sera. To także dobry dodatek do zup i sosów czy pieczonych warzyw.

Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień

Dlaczego warto jeść regularnie natkę pietruszki? Twój organizm ci podziękuje

Natka pietruszki to coś, co warto wprowadzić do swojej codziennej diety, zwłaszcza jesienią, ponieważ świetnie wspiera ona układ odpornościowy, gdyż zawiera nawet więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego wspomaga syntezę kolagenu.

Dodatkowo natka pietruszki, dzięki zawartości witamin z grupy B i kwasu foliowego, może wspierać układ nerwowy oraz metaboliczny. Obfituje ona także w witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.

Warto również wspomnieć, że natka pietruszki jest źródłem minerałów, takich jak żelazo, potas oraz magnez. Obfituje także we flawonoidy i antyoksydanty, które wspierają m.in. odporność, zdrowie kości, wzrok oraz skórę. Co więcej, natka działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga oczyszczać organizm. Poprawia także trawienie i ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealna dla osób na diecie.

Zobacz też:

Lepszego ciasta czekoladowego nie jadłeś. Nie zostanie po nim 1 okruch

Wystarczy 4-5 sztuk dziennie. Żołądek i jelita ci podziękują, a waga zacznie spadać

Jedz kilka sztuk dziennie. Zadbasz o nerki i wzmocnisz odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | zdrowe żywienie