Ma mnóstwo żelaza i witaminy C, a kosztuje grosze. Zrób na obiad
Chcąc się zdrowo odżywiać, a przy tym mieć zawsze w spiżarni bazę do szybkiego obiadu, warto przygotować pastę z pewnego warzywa. Zrobienie jej jest niezwykle proste, a pozwoli nam to zachować na dłużej wyjątkowy smak tego warzywa. Sprawdź, z czego zrobić smaczną pastę, która może stać się smacznym obiadem.
Często nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, jednak aby nie sięgać w pośpiechu po niezdrowe alternatywy, warto wcześniej przygotować sobie pewną pastę, którą możemy przechowywać w słoiczku nawet przez kilka tygodni. Jest ona smaczna i prosta do zrobienia. Wystarczą trzy składniki, by ją przygotować.
Natka pietruszki zazwyczaj jest dodawana do zup, sosów, marynat, czy do dekoracji sałatek i kanapek. Mało kto jednak wie, że możemy przygotować z niej pyszną pastę, która może stać się później bazą do obiadu. Przygotowanie natki pietruszki do słoików nie jest skomplikowane.
Zanim jednak jej użyjemy, musimy zanurzyć natkę pietruszki na kilka minut w bardzo zimnej wodzie, z dodatkiem soku z cytryny. W ten sposób przywrócimy jej intensywną zieloną barwę. W dodatku liście staną się znacznie bardziej jędrne i świeże.
Po kilku minutach wyciągamy natkę z wody i dokładnie osuszamy. Następnie drobno ją siekamy i przekładamy do miski, dodajemy do tego oliwę z oliwek lub zamiennie olej rzepakowy. Dolewamy tyle tłuszczu, aby składniki mogły się dobrze połączyć, ale by nie były zbyt płynne. Kolejnym krokiem jest dodanie 1 łyżeczki prażonych ziaren słonecznika. Dzięki temu pasta będzie miała gęstą i kremową konsystencję.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotową mieszankę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Jeżeli chcemy, aby pasta była smaczna przez dłuższy czas, możemy na wierzch dodać odrobinę oliwy z oliwek, co pomoże zapobiec utlenianiu. Pastę z natki pietruszki można wykorzystać do przygotowania szybkiego obiadu. Wystarczy połączyć ją z makaronem i odrobiną sera. To także dobry dodatek do zup i sosów czy pieczonych warzyw.
Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Natka pietruszki to coś, co warto wprowadzić do swojej codziennej diety, zwłaszcza jesienią, ponieważ świetnie wspiera ona układ odpornościowy, gdyż zawiera nawet więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego wspomaga syntezę kolagenu.
Dodatkowo natka pietruszki, dzięki zawartości witamin z grupy B i kwasu foliowego, może wspierać układ nerwowy oraz metaboliczny. Obfituje ona także w witaminę K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi.
Warto również wspomnieć, że natka pietruszki jest źródłem minerałów, takich jak żelazo, potas oraz magnez. Obfituje także we flawonoidy i antyoksydanty, które wspierają m.in. odporność, zdrowie kości, wzrok oraz skórę. Co więcej, natka działa moczopędnie, dzięki czemu pomaga oczyszczać organizm. Poprawia także trawienie i ma niski indeks glikemiczny, więc jest idealna dla osób na diecie.
Zobacz też:
Lepszego ciasta czekoladowego nie jadłeś. Nie zostanie po nim 1 okruch
Wystarczy 4-5 sztuk dziennie. Żołądek i jelita ci podziękują, a waga zacznie spadać
Jedz kilka sztuk dziennie. Zadbasz o nerki i wzmocnisz odporność