Wystarczą trzy składniki, by zrobić ten kultowy deser. W PRL-u zajadali się nim wszyscy
Rodzina ma ochotę na coś słodkiego, ale lekkiego? Zaproponuj deser, który w PRL-u królował na naszych stołach. Wprawdzie przyczyną tego był brak słodyczy w sklepach, ale to danie wciąż się broni. Wystarczą trzy składniki, by przygotować pyszne szyszki z preparowanego ryżu. Są słodkie i chrupiące, z pewnością zasmakują całej rodzinie.
Szyszki z preparowanego ryżu powstały w czasach, kiedy w na półkach sklepowych królował ocet. W ramach przekąsek w PRL-u można było liczyć tylko na chrupki kukurydziane i ryż preparowany. Ten produkt został zresztą ma swoje miejsce w popkulturze. To o nim śpiewał Perfect w piosence "Pepe wróć": "z nudów idę i stoję osiem dni po dmuchany ryż".
Ryż preparowany nie jest słodki, a dzieci domagały się słodyczy. W tej sytuacji trzeba było kombinować. Takim bieda przepisem na szyszki z preparowanego ryżu było połączenie go ze skarmelizowanym cukrem i masłem. Kto miał krówki, robił masę krówkową, do masy łączącej dodawano też mleko w proszku i kakao. Tym sposobem szyszki w każdym domu smakowały nieco inaczej. Zawsze jednak były słodkie i chrupiące.
Czytaj też: Te kotlety z dwóch warzyw robię przynajmniej raz w tygodniu. Są smaczne i tanie
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się od ciastek, czekolad i batonów, szyszki z ryżu preparowanego wciąż mają swoich fanów. Kiedy w moim osiedlowym sklepiku pojawia się "dmuchany ryż", natychmiast znika. Dla dzieci taki przysmak będzie zaskoczeniem, a jego przygotowanie niezłą zabawą. Przepis na ten przysmak jest na tyle prosty, że można w jego wykonanie zaangażować najmłodszych. Będzie to dla nich duża satysfakcja - samodzielne "upieczenie" przekąski smakują najlepiej. Przepis na szyszki z ryżu preparowanego wymaga tylko trzech składników:
- 100 g ryżu preparowanego;
- 300 g krówek;
- 100 g masła.
Do garnka włóż masło i krówki. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając przez 10 minut, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Po tym czasie wsyp do masy ryż preparowany i wymieszaj. Poczekaj, aż całość ostygnie na tyle, by móc formować z niej kulki. Rób z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na papierze do pieczenia. Po wystygnięciu ryż preparowany wciągnie nieco wilgotnej masy i całość nabierze kształtu szyszek. Możesz je bez obaw przechowywać w lodówce przez tydzień.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia