Wykorzystaj sezon na szparagi. Zrób tartę, którą pokocha cała rodzina
Okres od połowy kwietnia do końca czerwca to najlepszy czas na jedzenie szparagów. Te warzywa w tych miesiącach nie tylko są najlepsze pod kątem smakowym, ale także zapłacimy za nie dobrą cenę. Co zrobić ze szparagów, by cała rodzina była zadowolona? Poznaj przepis na tę pyszną, sezonową tartę, którą możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na tartę szparagową składa się ze spodu z kruchego ciasta oraz farszu. Składniki na spód do tarty:
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli.
Do przygotowania farszu, będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczkę musztardy,
- 100 g sera koziego,
- ½ pęczka zielonych szparagów,
- 3 jajka,
- 300 g śmietany 18 proc.,
- suszone pomidory,
- sól, pieprz.
Jeśli chcesz, możesz zamienić ser kozi na taką samą ilość sera pleśniowego, a śmietanę na jogurt naturalny.
Sprawdź również: Właśnie zaczął się na nie sezon. Tak przygotujesz idealne szparagi z patelni
Zacznij od przygotowania spodu do tarty szparagowej z kruchego ciasta. Pamiętaj, że najlepszy efekt uzyskasz, gdy masło i jajka będą zimne i wyjęte prosto z lodówki. Do miski włóż masło, jajka, mąkę oraz sól. Wyrabiaj ciasto jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Kulkę ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę wysmaruj olejem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 cm, a następnie przełóż na formę. Nakłuj widelcem na całej powierzchni, wyłóż papier do pieczenia na ciasto i nałóż obciążenie (specjalne ceramiczne kulki bądź suchy ryż). Piecz tartę przez 25 minut.
W międzyczasie przygotuj farsz. Zacznij od umycia i wysuszenia szparagów. Następnie oderwij zdrewniałe łodygi, główki zachowaj w całości, a pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki. W misce umieść musztardę, jajka oraz śmietanę, dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu i całość dokładnie wymieszaj. Ser kozi pokrój w grube plastry, a suszone pomidory w paseczki. Rozłóż je na spodzie upieczonej tarty, a następnie całość zalej przygotowaną wcześniej masą. Główki szparagów ułóż na wierzchu. Wstaw do piekarnika na 30 minut, masa powinna być ścięta i lekko zarumieniona. Tartę szparagową podawaj lekko ostudzoną.
Czytaj także: Czym zastąpić papier do pieczenia
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia