Reklama
Reklama

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

Sushi to kulinarny majstersztyk, który coraz chętniej próbujemy odtwarzać w naszych domach. Według wielu osób najtrudniejsze jest… zwijanie rolek oraz formowanie nigiri. Zdradzimy ci sposób na to, jak robić sushi, aby było zwarte i nie rozlatywało się na talerzu. Twoi goście będą nim zachwyceni!

Sushi to danie kuchni japońskiej, składające się z ryżu, warzyw i owoców morza w zmiennych proporcjach. Można serwować je jako przekąskę np. na przyjęciach dla rodziny czy przyjaciół. Zamówienie dużego zestawu jest jednak sporym wydatkiem i niektórzy decydują się zrobić sushi samodzielnie. Nasz sposób na formowanie poszczególnych porcji znacznie ci to ułatwi!

Jak formować sushi? Nie potrzebujesz maty, wystarczą wytłaczanki po jajkach

Do zrobienia sushi potrzebne są nie tylko składniki spożywcze, ale też odpowiednie maty. Nie masz ich w domu? Nic straconego, bo zamiast specjalistycznych akcesoriów możesz sięgnąć po wytłaczanki po jajkach oraz folię spożywczą.

Rozwiń folię z rolki i rozciągnij ją na całą powierzchnię wytłaczanki, ugniatając palcami w miejscach zagłębień. Następnie umieść w nich składniki, czyli kleisty ryż, drobno poszatkowanego ogórka, awokado, serek kremowy. Możesz też wybrać krewetki, kawałki marynowanego łososia lub tuńczyka, paluszki krabowe, szczypior, marynowaną tykwę, pędy bambusa. Zadbaj o to, aby każda porcja nigiri miała podobną objętość - kształt uformujesz dzięki wytłaczance.

Gotowe danie przykryj folią i umieść w lodówce. Wyciągnij gdy się schłodzi i będzie gotowe do podania. Serwuj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Nie tylko do robienia sushi - wytłaczanka na słone monoporcje

Wykorzystanie w ten sposób wytłaczanek z powodzeniem można rozszerzyć też na inne dania kuchni polskiej i światowej. Świetnie sprawdzają się one do tworzenia tzw. monoporcji - małych porcji dań, które można wygodnie wziąć w dłoń i zjeść, wkładając do ust bez wcześniejszego krojenia czy porcjowania.

Zastosuj wytłaczanki wyłożone folią, gdy robisz zimne przystawki lub wytrawne przekąski. Można w nich przygotować mini sałatki, złożone ze składników ułożonych warstwowo (warzywa, wędliny, sery). Gotowe dania z łatwością przeniesiesz na tacę czy talerz do serwowania.

Desery z wytłaczanki? Pomysły na słodkie przekąski

Wyobraź sobie przygotowanie miniaturowych ciasteczek lub panna cotty w formach po jajkach. Prawda, że to sporo ułatwia? W ten sam sposób możesz zrobić też inne desery - bezy z kremem, ptysie, babeczki, tartaletki i pozostałe, które nie wymagają pieczenia. Taka prezentacja nie tylko zaskoczy gości, ale również doda smaku każdemu spotkaniu - dosłownie i w przenośni.

Wytłaczanki po jajkach to przykład na to, jak codzienne przedmioty mogą zyskać nowe zastosowanie. Z takimi trikami, każdy może poczuć się jak prawdziwy szef kuchni, a kuchenne rewolucje staną się prostsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | fit kuchnia | gotowanie