Reklama
Reklama

Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut bez cukru i żelatyny. Mieszam 3 składniki i smakuje bosko

Zbliża się weekend, więc szukasz pomysłu na smaczny, szybki deser? Jeśli nie masz ochoty na kolejne ciasto, a bardzo lubisz pomarańcze, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie zawiera cukru ani żelatyny i nie będziesz musiała niczego piec. Przygotujesz go w pięć minut z trzech tanich składników, a później musisz tylko poczekać, aż stężeje. Mimo prostej receptury smakuje bosko!

Ten pomarańczowy deser robi teraz furorę w internecie. To orzeźwiająca alternatywa dla słodkich ciast i czekoladowych musów, bo nie zawiera ani grama cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujesz też żelatyny i zrobisz go bez wstawiania do piekarnika!

Wystarczą ci 3 proste składniki i 5 minut wolnego czasu, aby je ze sobą połączyć. Później deser będzie sam robił się w lodówce. Brzmi jak bajka, a jeszcze lepiej smakuje. Jestem szczęściarą, że udało mi się znaleźć ten przepis na YouTube, bo uwielbiam podawać go swoim krewnym i znajomym podczas weekendowych spotkań.

Zrób szybki pomarańczowy deser z 3 składników. Bez cukru i żelatyny

Składniki na pomarańczowy deser: 

  • pomarańcze (średniej wielkości) - 5-6 sztuk + 600 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
  • miód - 2-4 łyżki (dla osłodzenia deseru)
  • skrobia ziemniaczana - 65 g

Poza tym, potrzebujesz jeszcze odrobiny oleju do wysmarowania formy, a do samego deseru opcjonalnie możesz dodać również trochę suszonego kokosa na wierzch, aby go przyozdobić oraz nadać mu bardziej egzotycznego smaku. A jeśli tylko masz ochotę, udekoruj go także kandyzowanymi wiśniami i listkami mięty. Wtedy na pewno zrobi ogromne wrażenie na twoich gościach. 

Może cię zainteresować: Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Jak przygotować pomarańczowy deser? Wychodzi boski w smaku

Przygotowanie pomarańczowego deseru, zacznij od przekrojenia i wyciśnięcia owoców. Potrzebne ci będzie około 600 ml (2 i 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku). Wyjmij z szuflady szklaną formę - najlepiej taką o wymiarach 25 cm x 15 cm i wysmaruj ją odrobiną oleju. Sok przelej przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru miąższu z pomarańczy. 

Dodaj 2-3 łyżki miodu, aby zneutralizować kwaskowaty smak wyciągu z owoców. Ustaw garnek na średnim ogniu i dodawaj stopniowo 65 g (1/2 szklanki skrobii kukurydzianej), cały czas mieszając składniki w taki sposób, by powstała gęsta pomarańczowa masa. Wszystkie czynności zajmą ci jakieś 5 minut. Tak przygotowaną mieszaninę przelej do wysmarowanej wcześniej formy. 

Wygładź powierzchnię tak, aby była jednolita i daj pomarańczowej masie ostygnąć przez 10 minut. Później przykryj naczynie folią i przełóż je do lodówki na 2-3 godziny, aby deser stężał. Po upływie 3 godzin wyjmij deser z lodówki, zdejmij folię i delikatnie odciągnij krawędzie od formy, uważając na to, aby się nie pokruszył. Obróć go na drugą stronę i pokrój wedle uznania. Opcjonalnie wierzch posyp suszonym kokosem, dodaj kandyzowane wiśnie i listki mięty do dekoracji. 

Czytaj również: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi błagają o dokładkę, bo smakuje niebiańsko

Zobacz też:

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Jedz to na śniadanie

Ten turecki deser jest idealny do czarnej kawy. Nie zawiera mąki ani jajek

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski