Reklama
Reklama

Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut bez cukru i żelatyny. Mieszam 3 składniki i smakuje bosko

Zbliża się weekend, więc szukasz pomysłu na smaczny, szybki deser? Jeśli nie masz ochoty na kolejne ciasto, a bardzo lubisz pomarańcze, koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie zawiera cukru ani żelatyny i nie będziesz musiała niczego piec. Przygotujesz go w pięć minut z trzech tanich składników, a później musisz tylko poczekać, aż stężeje. Mimo prostej receptury smakuje bosko!

Ten pomarańczowy deser robi teraz furorę w internecie. To orzeźwiająca alternatywa dla słodkich ciast i czekoladowych musów, bo nie zawiera ani grama cukru. Do jego przygotowania nie potrzebujesz też żelatyny i zrobisz go bez wstawiania do piekarnika!

Wystarczą ci 3 proste składniki i 5 minut wolnego czasu, aby je ze sobą połączyć. Później deser będzie sam robił się w lodówce. Brzmi jak bajka, a jeszcze lepiej smakuje. Jestem szczęściarą, że udało mi się znaleźć ten przepis na YouTube, bo uwielbiam podawać go swoim krewnym i znajomym podczas weekendowych spotkań.

Zrób szybki pomarańczowy deser z 3 składników. Bez cukru i żelatyny

Składniki na pomarańczowy deser: 

  • pomarańcze (średniej wielkości) - 5-6 sztuk + 600 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciskanego)
  • miód - 2-4 łyżki (dla osłodzenia deseru)
  • skrobia ziemniaczana - 65 g

Poza tym, potrzebujesz jeszcze odrobiny oleju do wysmarowania formy, a do samego deseru opcjonalnie możesz dodać również trochę suszonego kokosa na wierzch, aby go przyozdobić oraz nadać mu bardziej egzotycznego smaku. A jeśli tylko masz ochotę, udekoruj go także kandyzowanymi wiśniami i listkami mięty. Wtedy na pewno zrobi ogromne wrażenie na twoich gościach. 

Może cię zainteresować: Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

Jak przygotować pomarańczowy deser? Wychodzi boski w smaku

Przygotowanie pomarańczowego deseru, zacznij od przekrojenia i wyciśnięcia owoców. Potrzebne ci będzie około 600 ml (2 i 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku). Wyjmij z szuflady szklaną formę - najlepiej taką o wymiarach 25 cm x 15 cm i wysmaruj ją odrobiną oleju. Sok przelej przez sitko, aby pozbyć się nadmiaru miąższu z pomarańczy. 

Dodaj 2-3 łyżki miodu, aby zneutralizować kwaskowaty smak wyciągu z owoców. Ustaw garnek na średnim ogniu i dodawaj stopniowo 65 g (1/2 szklanki skrobii kukurydzianej), cały czas mieszając składniki w taki sposób, by powstała gęsta pomarańczowa masa. Wszystkie czynności zajmą ci jakieś 5 minut. Tak przygotowaną mieszaninę przelej do wysmarowanej wcześniej formy. 

Wygładź powierzchnię tak, aby była jednolita i daj pomarańczowej masie ostygnąć przez 10 minut. Później przykryj naczynie folią i przełóż je do lodówki na 2-3 godziny, aby deser stężał. Po upływie 3 godzin wyjmij deser z lodówki, zdejmij folię i delikatnie odciągnij krawędzie od formy, uważając na to, aby się nie pokruszył. Obróć go na drugą stronę i pokrój wedle uznania. Opcjonalnie wierzch posyp suszonym kokosem, dodaj kandyzowane wiśnie i listki mięty do dekoracji. 

Czytaj również: Ten cytrynowy mus robię w 5 minut bez użycia jajek. Znajomi błagają o dokładkę, bo smakuje niebiańsko

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski