Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą
To kolorowe ciasto z galaretką zachwyca nie tylko wiosennymi barwami, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Gdy zrobiłam go za pierwszym razem, moi goście ekspresowo zjedli całą blachę. Teraz rodzina i znajomi pytają mnie o ten deser za każdym razem, gdy tylko przychodzą do mojego mieszkania w odwiedziny.
Odkąd znalazłam przepis na wiosenne, kolorowe ciasto z galaretką w internecie, od razu stało się ono jednym z moich ulubionych deserów. W zeszłym roku idealnie sprawdziło się na Wielkanoc jako orzeźwiająca alternatywa dla nieco oklepanego już słodkiego mazurka, makowca czy paschy.
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a ponieważ ostatnio zniknęło z blachy w jeden dzień, w tym roku również mam zamiar poczęstować nim swoją rodzinę. Ty również koniecznie upiecz go, jeśli zależy ci na smacznym i efektownym, a zarazem prostym wypieku.
Może cię zainteresować: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego wiosennego deseru, najpierw upewnij się, że masz w domu wszystkie produkty potrzebne, aby je zrobić. Dzięki temu unikniesz późniejszego stresu. Co właściwie jest potrzebne na kolorowe ciasto z galaretką?
Składniki na ciasto:
- jajka - 4 sztuki
- mąka - 0,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- cukier - 6 łyżeczek
Składniki na krem:
- dowolny sok marchewkowy - 900 ml
- budynie śmietankowe bez cukru - 3 sztuki
- masło - 200 g
- cukier puder - 1/3 szklanki
Składniki na warstwę galaretkową:
- galaretka brzoskwiniowa - 1 sztuka
- galaretka malinowa - 1 sztuka
- wrząca woda - 3 szklanki (go galaretki) i 0,5 szklanki (do żelatyny)
- śmietanka kremówka - 1 szklanki
- żelatyna - 3 łyżki
- cukier puder - 6 łyżek
Dodatkowo potrzebna ci będzie blaszka o wymiarach 25x 35 cm i 2 galaretki agrestowe na samą górę.
Po zakupach możesz przystąpić do przygotowania kolorowego ciasta z galaretką. Zacznij od zrobienia galaretek. Rozpuść je we wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, aby mogły stężeć. Kolejną rzeczą, którą musisz się zająć, jest słodki krem. Aby go zrobić, do garnka wlej marchewkowy sok, wsyp budynie śmietankowe, wymieszaj i zagotuj. Gdy zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki i pozostaw na blacie do wystudzenia.
Jako następnym zajmij się przygotowaniem biszkoptu. Na początku żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno. Gdy wyjdzie ci piana, dodaj do niej cukier, ubij ponownie, dołóż żółtka. Połącz wszystkie składniki, wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj wszystkie produkty na masę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Później upieczone ciasto wystudź i przystąp do przygotowywania kremu. W tym celu do miseczki włóż masło i ubij je wraz z cukrem pudrem na delikatny puch. Dołóż ostudzony budyń i zmiksuj całość. Krem wyłóż na ostudzony biszkopt, a stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukru pudru i ostudzonej żelatyny.
Składniki zmiksuj, dołóż pokrojone galaretki, wymieszaj i przełóż na krem na biszkopcie. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Przygotuj galaretki agrestowe i je również wstaw do lodówki. Na samym końcu agrestowe galaretki wyłóż na ciasto i gotowy wypiek wstaw do lodówki na całą noc. Rano będzie gotowe do podania na stół.
Czytaj również: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia