Reklama
Reklama

Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

To kolorowe ciasto z galaretką zachwyca nie tylko wiosennymi barwami, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Gdy zrobiłam go za pierwszym razem, moi goście ekspresowo zjedli całą blachę. Teraz rodzina i znajomi pytają mnie o ten deser za każdym razem, gdy tylko przychodzą do mojego mieszkania w odwiedziny.

Odkąd znalazłam przepis na wiosenne, kolorowe ciasto z galaretką w internecie, od razu stało się ono jednym z moich ulubionych deserów. W zeszłym roku idealnie sprawdziło się na Wielkanoc jako orzeźwiająca alternatywa dla nieco oklepanego już słodkiego mazurka, makowca czy paschy. 

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a ponieważ ostatnio zniknęło z blachy w jeden dzień, w tym roku również mam zamiar poczęstować nim swoją rodzinę. Ty również koniecznie upiecz go, jeśli zależy ci na smacznym i efektownym, a zarazem prostym wypieku.

Może cię zainteresować: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko

Wiosenne kolorowe ciasto z galaretką. Lista składników

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego wiosennego deseru, najpierw upewnij się, że masz w domu wszystkie produkty potrzebne, aby je zrobić. Dzięki temu unikniesz późniejszego stresu. Co właściwie jest potrzebne na kolorowe ciasto z galaretką?

Składniki na ciasto: 

  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • cukier - 6 łyżeczek

Składniki na krem:

  • dowolny sok marchewkowy - 900 ml 
  • budynie śmietankowe bez cukru - 3 sztuki
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 1/3 szklanki

Składniki na warstwę galaretkową:

  • galaretka brzoskwiniowa - 1 sztuka
  • galaretka malinowa - 1 sztuka
  • wrząca woda - 3 szklanki (go galaretki) i 0,5 szklanki (do żelatyny)
  • śmietanka kremówka - 1 szklanki
  • żelatyna - 3 łyżki
  • cukier puder - 6 łyżek

Dodatkowo potrzebna ci będzie blaszka o wymiarach 25x 35 cm i 2 galaretki agrestowe na samą górę. 

Tak przygotujesz kolorowe ciasto z galaretką. Zniknie z blachy w 1 dzień

Po zakupach możesz przystąpić do przygotowania kolorowego ciasta z galaretką. Zacznij od zrobienia galaretek. Rozpuść je we wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, aby mogły stężeć. Kolejną rzeczą, którą musisz się zająć, jest słodki krem. Aby go zrobić, do garnka wlej marchewkowy sok, wsyp budynie śmietankowe, wymieszaj i zagotuj. Gdy zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki i pozostaw na blacie do wystudzenia. 

Jako następnym zajmij się przygotowaniem biszkoptu. Na początku żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno. Gdy wyjdzie ci piana, dodaj do niej cukier, ubij ponownie, dołóż żółtka. Połącz wszystkie składniki, wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj wszystkie produkty na masę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 

Później upieczone ciasto wystudź i przystąp do przygotowywania kremu. W tym celu do miseczki włóż masło i ubij je wraz z cukrem pudrem na delikatny puch.  Dołóż ostudzony budyń i zmiksuj całość. Krem wyłóż na ostudzony biszkopt, a stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukru pudru i ostudzonej żelatyny.

Składniki zmiksuj, dołóż pokrojone galaretki, wymieszaj i przełóż na krem na biszkopcie. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Przygotuj galaretki agrestowe i je również wstaw do lodówki. Na samym końcu agrestowe galaretki wyłóż na ciasto i gotowy wypiek wstaw do lodówki na całą noc. Rano będzie gotowe do podania na stół.

Czytaj również: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski