Reklama
Reklama

Kolorowe ciasto z galaretką znika z blachy w 1 dzień. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

To kolorowe ciasto z galaretką zachwyca nie tylko wiosennymi barwami, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Gdy zrobiłam go za pierwszym razem, moi goście ekspresowo zjedli całą blachę. Teraz rodzina i znajomi pytają mnie o ten deser za każdym razem, gdy tylko przychodzą do mojego mieszkania w odwiedziny.

Odkąd znalazłam przepis na wiosenne, kolorowe ciasto z galaretką w internecie, od razu stało się ono jednym z moich ulubionych deserów. W zeszłym roku idealnie sprawdziło się na Wielkanoc jako orzeźwiająca alternatywa dla nieco oklepanego już słodkiego mazurka, makowca czy paschy. 

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a ponieważ ostatnio zniknęło z blachy w jeden dzień, w tym roku również mam zamiar poczęstować nim swoją rodzinę. Ty również koniecznie upiecz go, jeśli zależy ci na smacznym i efektownym, a zarazem prostym wypieku.

Może cię zainteresować: Ten pomarańczowy deser robię w 5 minut, a goście błagają o dokładkę. Smakuje bosko

Wiosenne kolorowe ciasto z galaretką. Lista składników

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego wiosennego deseru, najpierw upewnij się, że masz w domu wszystkie produkty potrzebne, aby je zrobić. Dzięki temu unikniesz późniejszego stresu. Co właściwie jest potrzebne na kolorowe ciasto z galaretką?

Składniki na ciasto: 

  • jajka - 4 sztuki
  • mąka - 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • cukier - 6 łyżeczek

Składniki na krem:

  • dowolny sok marchewkowy - 900 ml 
  • budynie śmietankowe bez cukru - 3 sztuki
  • masło - 200 g
  • cukier puder - 1/3 szklanki

Składniki na warstwę galaretkową:

  • galaretka brzoskwiniowa - 1 sztuka
  • galaretka malinowa - 1 sztuka
  • wrząca woda - 3 szklanki (go galaretki) i 0,5 szklanki (do żelatyny)
  • śmietanka kremówka - 1 szklanki
  • żelatyna - 3 łyżki
  • cukier puder - 6 łyżek

Dodatkowo potrzebna ci będzie blaszka o wymiarach 25x 35 cm i 2 galaretki agrestowe na samą górę. 

Tak przygotujesz kolorowe ciasto z galaretką. Zniknie z blachy w 1 dzień

Po zakupach możesz przystąpić do przygotowania kolorowego ciasta z galaretką. Zacznij od zrobienia galaretek. Rozpuść je we wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, aby mogły stężeć. Kolejną rzeczą, którą musisz się zająć, jest słodki krem. Aby go zrobić, do garnka wlej marchewkowy sok, wsyp budynie śmietankowe, wymieszaj i zagotuj. Gdy zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki i pozostaw na blacie do wystudzenia. 

Jako następnym zajmij się przygotowaniem biszkoptu. Na początku żółtka oddziel od białek, a białka ubij na sztywno. Gdy wyjdzie ci piana, dodaj do niej cukier, ubij ponownie, dołóż żółtka. Połącz wszystkie składniki, wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie zmiksuj wszystkie produkty na masę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 

Później upieczone ciasto wystudź i przystąp do przygotowywania kremu. W tym celu do miseczki włóż masło i ubij je wraz z cukrem pudrem na delikatny puch.  Dołóż ostudzony budyń i zmiksuj całość. Krem wyłóż na ostudzony biszkopt, a stężałe galaretki wyjmij z lodówki i pokrój w kostkę. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukru pudru i ostudzonej żelatyny.

Składniki zmiksuj, dołóż pokrojone galaretki, wymieszaj i przełóż na krem na biszkopcie. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Przygotuj galaretki agrestowe i je również wstaw do lodówki. Na samym końcu agrestowe galaretki wyłóż na ciasto i gotowy wypiek wstaw do lodówki na całą noc. Rano będzie gotowe do podania na stół.

Czytaj również: Ten przepis na karpatkę nie ma sobie równych. Goście zawsze proszą o dokładkę

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | desery | przekąski