Reklama
Reklama

​Zrób to z awokado przed krojeniem. Możesz uniknąć poważnych problemów zdrowotnych

Awokado, a właściwie smaczliwka wdzięczna, to kluczowy składnik każdej nowoczesnej diety. Polacy pokochali ten zielony owoc na tyle, że bez problemu można go znaleźć w większości sklepów spożywczych. Dowiedz się, jaką rzecz musisz koniecznie zrobić z awokado przed krojeniem, by uniknąć poważnych problemów zdrowotnych.

Awokado to bogactwo witamin i minerałów

Z jednej strony nie ma się co dziwić, że awokado jest tak popularne w nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Najlepszą reklamę tego owocu robią przedstawiciele branży fitness, którzy promują go jako idealny zamiennik dla masła. W 100 gramach produktu znajdziemy ponad 15 gramów tłuszczu, co w połączeniu z kremową konsystencją sprawia, że w bardzo łatwy sposób możemy je wykorzystać jako smarowidło do kanapek. Warto również pamiętać, że są to tłuszcze wielonasycone, czyli te zdrowe, które m.in. pomagają kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Awokado jest także świetnym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B, a także fosforu, magnezu, miedzi, potasu i żelaza.

Sprawdź również: Wlewaj do porannej kawy zamiast mleka krowiego. Jest zdrowe i ma mniej kalorii

Pamiętaj o tym za każdym razem przed zjedzeniem awokado!

Przeprowadzone w 2018 oraz 2019 roku w Stanach Zjednoczonych badania wykazały, że na powierzchni awokado kupionego w sklepie mogą znajdować się bakterie. Chodzi dokładnie o dwa gatunki, a mianowicie Salmonella oraz Listeria monocytogenes. W pierwszym przypadku może dojść do zatrucia pokarmowego, a nawet zakażenia ogólnoustrojowego, natomiast w drugim do zakażenia krwi (posocznicy), zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy powstania ropnia mózgu. Właśnie z tego powodu powinniśmy przed pierwszym krojeniem awokado, dokładnie umyć owoc. Możemy to zrobić za pomocą letniej wody i mydła bądź z użyciem specjalnego środka do mycia owoców i warzyw. Jeśli tego nie zrobimy, podczas cięcia bakterie mogą się dostać do miąższu, który następnie zjemy.

Zobacz też:

Dodaj do kawy i zmiksuj. Skutecznie budzi i dodaje energii

​Nie wyrzucaj butelki po keczupie. Wykorzystaj ją do smażenia naleśników

Dodaj odrobinę do wody i umyj nią podłogę. Mrówki nie wejdą do domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie