Reklama
Reklama

Wigilijny bigos z tym dodatkiem smakuje bosko. Jest lepszy, niż tradycyjny

Wigilijny bigos to klasyczne danie polskiej kuchni. Nie trzeba z nim przesadnie kombinować, jednak prawda jest taka, że urozmaicony pewnymi dodatkami smakuje lepiej. Jeśli wrzucisz do niego pewne owoce, nadal pozostanie postny, lecz będzie mieć bogatszy słodko-kwaśny smak. Podczas kolacji trudno będzie się powstrzymać, aby nie nałożyć dokładki.

Poza zupą grzybową, pierogami czy rybą w wielu polskich domach na stole 24 grudnia pojawia się także bigos wigilijny. Moja rodzina od lat przygotowuje go z wyjątkowymi dodatkami, dzięki czemu jest wyśmienity. 

Choć to kapusta jest podstawą, to pewien owocowy akcent wrzucony do środka sprawia, że to tradycyjne danie nabiera nowego, bardziej wyrazistego charakteru. Pachnie i smakuje tak dobrze, że w święta trudno oprzeć się przed dokładką.

Te dodatki do bigosu podkręcą jego smak. Będzie lepszy, niż tradycyjny

Odpowiednio dobrane dodatki do bigosu mogą pogłębić jego smak i nadać mu bardziej "świątecznego" charakteru. Warto postawić zwłaszcza na suszone śliwki, ponieważ owoce w tej formie przełamują kwasowość, a jednocześnie są lekko słodkie i mają dymny posmak. 

Dzięki temu postna potrawa nie ma płaskiego smaku i jest bardziej aksamitna. Ważnymi składnikami bigosu są też suszone grzyby, dzięki którym tradycyjne danie jest szlachetne, liść laurowy i ziele angielskie dodające jedzeniu lekkiej pikanterii, a także kminek czy majeranek. Przyprawy pozytywnie wpływają także na trawienie.

Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do bigosu również papryki i wędzonego boczku (o ile nie pościsz, albo chcesz zjeść go dopiero w Boże Narodzenie, a nie na Wigilii). 

Rozważ również podlanie duszącej się kapusty wodą po gotowaniu grzybów, by nadać bigosowi więcej leśnego aromatu. To przyczyni się również do lepszego przeniknięcia się smaków.

Jak zrobić wigilijny bigos z suszonymi śliwkami tak, by zachwycał smakiem?

Zanim przejdziesz do przygotowania bigosu wigilijnego, upewnij się, że masz średnio kwaśną, jędrną i chrupiącą kiszoną kapustę. Najlepiej, by była szatkowana, a nie w główkach. Sprawdź także, czy kupiłeś wszystkie niezbędne przyprawy i inne dodatki.

Przepis na bigos wigilijny - składniki:

  • kapusta kiszona - 800 g
  • suszone grzyby - 40 g (najlepiej borowiki/ podgrzybki)
  • suszone śliwki - 12-14 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • liść laurowy - 4-5 sztuk
  • ziele angielskie - 7 ziaren
  • kminek - 1 łyżeczka
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • olej/ masło klarowane - 2 łyżki
  • sól, pieprz mielony - wedle uznania
  • woda (może być z moczenia grzybów) - 500 ml

Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw je na około 40 minut. Później odcedź, zachowując wodę, a same grzyby pokrój. Kapustę możesz przepłukać, jeśli okaże się zbyt kwaśna. Potem posiekaj ją i przełóż do dużego garnka. Dorzuć grzyby, wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. 

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, co chwilę mieszając składniki. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na tłuszczu. Gdy będzie odpowiednio przygotowana, ją także dołóż do garnka z kapustą. 

Dodaj przekrojone śliwki, a później gotuj potrawę wigilijną jeszcze przez 20 minut. Na samym końcu dodaj majeranek, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij liście laurowe oraz ziele angielskie. Po 15 minutach możesz nakładać bigos na talerze, choć pamiętaj, że najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Zobacz też:

W Polsce mało znana, a doskonała na serce. Smakuje lepiej niż klasyczna kawa

​Masa makowa wychodzi gorzka? Moja babcia ma na to niezawodny sposób

​Ciągle masz ochotę na słodycze? Tak ograniczysz podjadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta