Reklama
Reklama

Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole

Barszcz i grzybowa to bez wątpienia najpopularniejsze zupy serwowane na wigilijnym stole. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne propozycje, które warto przygotować na tę wyjątkową wieczerze. W tym roku sięgnij po jeszcze jedną, która bardziej sprawdzi się jako deser niż główne danie, ale zdecydowanie zachwyci smakiem od pierwszej łyżki. Poznaj przepis i przygotuj u siebie w domu ten kresowy przysmak.

Na wigilijnym stole nie brakuje klasyków, bez których trudno wyobrazić sobie tę kolację. Warto jednak pamiętać, że tradycyjnych dań na tę okazję jest o wiele więcej, a każdy region Polski może pochwalić się własnymi specjałami. Jednym z nich jest staropolska zupa migdałowa, która przez wieki była na Kresach uznawana za rarytas. Dziś dla jednych stanowi ciekawostkę kulinarną, dla innych wciąż jest ulubioną potrawą na wigilijnym stole.  

Tradycyjne dania wigilijne — zapominania zupa migdałowa  

Dla wielu osób zupa na słodko na wigilijnym stole brzmi dość abstrakcyjnie, ale rzeczywiście w wielu domach to jedna z potraw serwowana podczas wieczornej kolacji. Ta staropolska potrawa niegdyś podawana była na każdej Wigilii na Kresach Wschodnich, ale tylko w zamożnych domach, gdyż nie każdego stać było na zakup migdałów. 

Dzisiaj, tak jak wiele innych tradycyjnych potraw, zupa migdałowa wraca do łask i stanowi ciekawą propozycję słodkiego dania na wigilijnym stole. Delikatna w smaku, pełna odświętnego charakteru posmakuje każdemu. Może być przygotowana jednakowo na mleku lub tłustej śmietance, a także na wodzie, przybierając nieco bardziej postnego wymiaru.  

Migdały jako dawny symbol luksusu, podane w formie zupy na Wigilii, dodadzą wieczerzy nuty ekstrawagancji. Samo danie zachwyci swoim migdałowo-waniliowym aromatem, który doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. To propozycja potrawy doskonała na zwieńczenie wigilijnej kolacji.  

Zobacz także: Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

Przepis na zupę migdałowa. Oczaruje smakiem nawet największych niejadków  

Zupa migdałowa ze swoim delikatnym smakiem i korzenną nutą przypadnie wszystkim do gustu, jako sycące, ale zarazem lekkie danie. O dokładkę poproszą nawet największe niejadki. Najlepsze jest to, że pomimo swojego wykwintnego brzmienia i wyglądu, zupa migdałowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników i pyszne danie, a może i deser gotowy.  

Potrzebujesz następujących składników:  

  • 1 l mleka  
  • 200 g migdałów w płatkach (mogą być też w całość bez skórki)  
  • 2 łyżki rodzynek  
  • laski cynamonu  
  • ½ łyżeczki kardamonu  
  • 2 łyżeczki cukru 
  • Dodatkowo: garść migdałów (mogą być prażone) do posypania gotowej zupy nałożonej na talerze 

Sposób przygotowania:  

Migdały w płatkach zmiel na drobno w robocie kuchennym. Jeśli korzystasz z całych migdałów, pamiętaj, by sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki, żeby zupa nie wyszła gorzka.  

Do garnka wlej mleko, wsyp cukier oraz zmielone migdały. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez około 10 - 15 minut. Po czasie dodaj kardamon, rodzynki oraz laskę cynamonu. Gotuj jeszcze przez chwilę, po czym aromatyczna zupa migdałowa na Wigilię jest już gotowa. Podawaj na talerzach udekorowaną płatkami migdałów. Smacznego! 

Zobacz też:

Śledzie mocz dokładnie tyle. Będą miękkie i odpowiednio słone

Tego makowca zrobisz w kwadrans. Bez wyrabiania i ucierania maku

Sekretny składnik uszek siostry Anastazji. Wszyscy proszą o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | święta | przepisy