Wielkanocny barszcz Ewy Wachowicz jest najlepszy. Robi go w nietypowy sposób
Poza sałatką jarzynową, słodkim mazurkiem i babką na stole wielkanocnym obowiązkowo pojawić powinien się także biały barszcz. Jest trochę łagodniejszy od żurku, więc powinien posmakować również osobom z delikatniejszym żołądkiem. I możesz go przygotować bez tradycyjnego zakwasu według receptury Ewy Wachowicz.
Już niedługo święta wielkanocne, które większość Polaków celebrować pysznym jedzeniem. Jeśli ty również zaliczasz się do tego grona, to najwyższa pora pomyśleć o potrawach, które znajdą się na twoim stole 20 kwietnia.
Zupą nie powinno zabraknąć na stole w tym wyjątkowym okresie, jest barszcz biały. Przygotuj go według przepisu Ewy Wachowicz, a na pewno będzie smakował całej rodzinie. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo wychodzi obłędnie!
Może cię zainteresować: Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę
Szukasz alternatywy dla barszczu białego na bazie tradycyjnego zakwasu? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz, która zamiast niego do przygotowania świątecznej zupy wykorzystuje otręby i mąkę. To pyszne danie możesz podać gościom na wielkanocne śniadanie lub obiad.
Składniki na wielkanocny barszcz:
- wywar wołowy z mięsem - 2 litry
- biała kiełbasa - 6 sztuk
- biała część pora - 1 sztuka
- marchew - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- seler - 0,5 sztuki
- śmietanka - 0,5 szklanki
- korzeń chrzanu - 1 kawałek
- liście laurowe - 2 sztuki
- majeranek - 1 łyżka
- otręby pszenne - 1 łyżka
- mąka - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- pieprz czarny, ziele angielskie - do smaku
Do podania przydadzą ci się także na pewno: tarty chrzan i natka pietruszki, które podkręcają smak. Jeśli lubisz, możesz trochę zmodyfikować przepis Ewy Wachowicz, dodając także połówki jajka albo boczek. Jedz ze świeżym pieczywem lub bez niego w zależności od preferencji.
Czytaj również: Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić
Przygotowanie wielkanocnego barszczu rozpocznij od ugotowania rosołu. Do jeszcze ciepłego wywaru wrzuć pokrojone warzywa wraz z chrzanem i lekko opaloną cebulą. Dopraw zupę pieprzem, liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Przykryj garnek i gotuj wielkanocny barszcz biały przez około pół godziny. Następnie wyłów jarzyny z zupy i subtelnie ją posól. Dorzuć do środka białą kiełbasę, suszony majeranek. Gotuj zupę 30 minut, następnie dodaj otręby.
Śmietankę przelej do miski, dołóż do niej mąkę i roztrzep całość tak, by powstała jednolita konsystencją. Wlej mieszankę do barszczu białego, zakwaś go sokiem z cytryny i ponownie zagotuj. Gdy stwierdzisz, że jest gotowy, podaj go na talerzu z pokrojoną kiełbasą, mięsem, udekorowany chrzanem i pietruszką.
Zobacz też:
Pistacjowa babka będzie hitem w te święta. Tradycyjne ciasta mogą się przy niej schować
Ten pasztet wielkanocny robi ciocia Halinka. Lepszego nie jadłam
Przepis na paschę wielkanocną od Magdy Gessler. Lepszej w życiu nie jadłeś