Reklama
Reklama

​Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić

Żaden Polak nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku. W internecie, a także w każdej rodzinie, znajdziemy pełno przepisów na tę zupę. Warto jednak cofnąć się do tradycji i spróbować takiego, którego przepis nie zmienił się przez dziesiątki lat. Poznaj przedwojenny przepis na żur wielkanocny.

Składniki na przedwojenny żur wielkanocny

Do przygotowania żuru wielkanocnego będzie ci potrzebna:

  • 1 cebula,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 l wody,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 500 ml zakwasu na żur,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • ziarna ziela angielskiego.

Jeśli chodzi o zakwas, najlepiej wybrać owsiany lub żytni. Oba idealnie współgrają z żurkiem.

Sprawdź również: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę

Żur wielkanocny — sposób przygotowania

Aby przygotować tradycyjny żur wielkanocny, zacznij od wlania wody do dużego garnka. Dodaj włoszczyznę, przypaloną nad palnikiem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Następnie dodaj surową białą kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.

Sprawdź również: Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik

Zakwas na żur przed użyciem dokładnie wstrząśnij, a potem powoli wlej go do garnka, mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w zupie. Po tym etapie zdejmij żur z ognia i pozostaw na kwadrans, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i majerankiem według własnych preferencji. Kiełbasę wyjmij, pokrój na plasterki i ponownie dodaj do zupy. Podawaj żur z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na połówki.

Zobacz też:

Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut

To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący

Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy