Reklama
Reklama

​Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić

Żaden Polak nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku. W internecie, a także w każdej rodzinie, znajdziemy pełno przepisów na tę zupę. Warto jednak cofnąć się do tradycji i spróbować takiego, którego przepis nie zmienił się przez dziesiątki lat. Poznaj przedwojenny przepis na żur wielkanocny.

Składniki na przedwojenny żur wielkanocny

Do przygotowania żuru wielkanocnego będzie ci potrzebna:

  • 1 cebula,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 l wody,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 4 surowe białe kiełbasy,
  • 500 ml zakwasu na żur,
  • liście laurowe,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • ziarna ziela angielskiego.

Jeśli chodzi o zakwas, najlepiej wybrać owsiany lub żytni. Oba idealnie współgrają z żurkiem.

Sprawdź również: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę

Żur wielkanocny — sposób przygotowania

Aby przygotować tradycyjny żur wielkanocny, zacznij od wlania wody do dużego garnka. Dodaj włoszczyznę, przypaloną nad palnikiem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Następnie dodaj surową białą kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.

Sprawdź również: Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik

Zakwas na żur przed użyciem dokładnie wstrząśnij, a potem powoli wlej go do garnka, mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w zupie. Po tym etapie zdejmij żur z ognia i pozostaw na kwadrans, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i majerankiem według własnych preferencji. Kiełbasę wyjmij, pokrój na plasterki i ponownie dodaj do zupy. Podawaj żur z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na połówki.

Zobacz też:

Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca tam nietypową rzecz

Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny

To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy