Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić
Żaden Polak nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku. W internecie, a także w każdej rodzinie, znajdziemy pełno przepisów na tę zupę. Warto jednak cofnąć się do tradycji i spróbować takiego, którego przepis nie zmienił się przez dziesiątki lat. Poznaj przedwojenny przepis na żur wielkanocny.
Do przygotowania żuru wielkanocnego będzie ci potrzebna:
- 1 cebula,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 l wody,
- 3 średnie ziemniaki,
- 4 surowe białe kiełbasy,
- 500 ml zakwasu na żur,
- liście laurowe,
- majeranek,
- sól, pieprz,
- ziarna ziela angielskiego.
Jeśli chodzi o zakwas, najlepiej wybrać owsiany lub żytni. Oba idealnie współgrają z żurkiem.
Sprawdź również: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Aby przygotować tradycyjny żur wielkanocny, zacznij od wlania wody do dużego garnka. Dodaj włoszczyznę, przypaloną nad palnikiem cebulę, a także liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i wrzuć do gotującej się zupy. Następnie dodaj surową białą kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 40 minut.
Sprawdź również: Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik
Zakwas na żur przed użyciem dokładnie wstrząśnij, a potem powoli wlej go do garnka, mieszając, aby równomiernie rozprowadził się w zupie. Po tym etapie zdejmij żur z ognia i pozostaw na kwadrans, aby smaki się połączyły. Na koniec dopraw go solą, pieprzem i majerankiem według własnych preferencji. Kiełbasę wyjmij, pokrój na plasterki i ponownie dodaj do zupy. Podawaj żur z jajkami ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na połówki.
Zobacz też:
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca tam nietypową rzecz
Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem