Reklama
Reklama

Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw, które przez wiele osób niestety nie jest chętnie włączane do codziennej diety ze względu na specyficzny posmak. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym zyska przyjemny smak i aromat, a przy tym zachowa swoje właściwości. Wystarczy przygotować go według tego przepisu.

Szpinak jest często zmorą w dzieciństwie, przez co nie jest chętnie włączany do codziennego jadłospisu nawet przez dorosłych. Z pomocą odpowiednich przepisów można jednak docenić to niepozorne warzywo, które jest prawdziwym bogactwem cennych składników w kontekście zdrowia i dobrego samopoczucia. Odpowiednio przygotowany stanie się ulubionym rarytasem dla całej rodziny.  

Dlaczego warto jeść szpinak? Źródło cennych witamin i minerałów

Szpinak to zielone warzywo liściaste, które jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów mających korzystny wpływ na zdrowie. Przede wszystkim to bogactwo żelaza, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii. To także wysoka zawartość witaminy K, A, C i E. Dodatkowo to źródło folianów, betakarotenu oraz przeciwutleniaczy.  

Regularne spożywanie szpinaku niesie więc za sobą wiele dobrego. Między innymi wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz chroni przed rozwojem takich chorób, jak chociażby układu krążenia. Ponadto poprzez dużą zawartość błonnika wspiera pracę układu trawiennego, a z kolei dzięki wysokiej zawartości witamin działa na układ odpornościowy.  

Szpinak powinien więc znaleźć stałe miejsce w codziennej diecie, gdyż to cenne źródło tego, co dobre dla zdrowia. Jego spożywanie może być prawdziwą przyjemnością, jeśli zostanie odpowiednio przygotowany. Przyrządzony razem z czosnkiem i serem posmakuje nawet najmłodszym i tym, którzy do tej pory stronili od tego liściastego warzywa.  

Zobacz także: Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet ruskie. A sezon na nie trwa cały rok 

Smaczny sposób na szpinak. Przygotuj go z serem i czosnkiem

Szpinak to zdrowe i niskokaloryczne warzywo, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Można to zrobić z pomocą tego przepisu, dzięki któremu szpinak stanie się idealnym dodatkiem do obiadu. W ten sposób nie wyjdzie gorzki i zachwyci nawet największych niejadków. Do przegotowania przysmaku będziesz potrzebować następujących składników:  

  • 500 g szpinaku  
  • 3 ząbki czosnku  
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  
  • Sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:  

Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia szpinaku. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią przygotowane warzywo. Duś szpinak przez chwilę na średnim ogniu do momentu, aż zwiędnie.  

Przeciśnij ząbek przez praskę i dodaj na patelnię. Całość smaż około dwie minuty, aż poczujesz uwolniony aromat czosnku. Na koniec do szpinaku dodaj starty ser i mieszaj do chwili jego lekkiego rozpuszczenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj jako dodatek do ulubionych potraw. Smacznego!

Zobacz też:

​Zrób na weekend taki sernik z galaretką. Jest banalnie prosty i nie wymaga pieczenia

W PRL-u gościły na stole przynajmniej raz w tygodniu. Z tego przepisu smakują, jak u babci

Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa