Reklama
Reklama

Wcale nie marynowane. Opieńki w tej formie smakują o niebo lepiej

W polskich lasach nie brakuje opieńków. Są to bardzo smaczne grzyby, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, ale najczęściej się je po prostu marynuje. Jednak warto wypróbować inny przepis i przygotować opieńki w sosie pomidorowym w słoikach. Są one niezwykle smaczne i aromatyczne. W dodatku przyrządzimy je w zaledwie chwilę. Sprawdź, jak je zrobić.

Opieńki w sosie pomidorowym to oryginalna i smaczna przekąska, która sprawdzi się na przyjęciach lub jako codzienna kolacja, gdy położymy je na kanapkach. Świetnie komponują się także z pieczonymi warzywami, mięsami i mogą być ciekawym dodatkiem do obiadu. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne opieńki w sosie pomidorowym.

Opieńki - jak je zbierać i które wybrać?

Z racji tego, że opieńki to grzyby blaszkowe, początkujący grzybiarze powinni ostrożnie je zbierać lub wybrać się do lasu, z kimś bardziej doświadczonym, ponieważ często bywają mylone z trującymi grzybami, m.in. maślanką wiązkową i łuskwiakiem nastroszonym.

W Polsce możemy spotkać pięć gatunków opieńki. Najpopularniejszym i równocześnie najczęściej występującym jest opieńka miodowa, a także opieńka ciemna.

To właśnie te gatunki warto wykorzystać do poniższego przepisu. Są one jadalne, a w dodatku niezwykle smaczne, więc idealnie sprawdzą się do eksperymentów w kuchni. Opieńki rosną w gromadach na martwych i żywych pniach drzew, korzeniach czy ściółce.

Czytaj również: Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm

Opieńki w sosie pomidorowym - jak je przyrządzić?

Zazwyczaj opieńki są po prostu marynowane. Jednak warto wypróbować inny przepis, do którego wykorzystamy same kapelusze grzybów. Zaskakuje on smakiem i aromatem, a równocześnie jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.

Oto składniki potrzebne do przyrządzenia opieńków w sosie pomidorowym:

  • 1/3 szklanki octu,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 kg opieńków
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 5 łyżek cukru,
  • 4 cebule,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 liście laurowe.

Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie opieńków i pozostawienie samych kapeluszy. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 10 minut. Po tym czasie odcedzamy grzyby.

Następnie zaczynamy przygotowanie sosu. W tym celu kroimy drobno cebulę i szklimy ją na części oleju. Dodajemy do niej ziele angielskie, liście laurowe oraz pozostałe składniki zalewy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy to przez chwilę i do sosu dodajemy obgotowane grzyby. Dokładnie mieszamy i gorące grzyby wraz z sosem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy je dokładnie i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Sos możemy oczywiście modyfikować według własnych upodobań, dodając do niego inne przyprawy. Jeżeli lubimy korzenny aromat, warto doprawić zalewę goździkami oraz odrobiną cynamonu. Natomiast, gdy preferujemy bardziej pikantne smaki, do sosu pomidorowego możemy dodać ostrą paprykę.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory