Reklama
Reklama

​Wcale nie kurki. Te grzyby są jeszcze lepsze do jajecznicy

Jesień to bez wątpienia czas, gdy na stołach królują grzyby. Można z nich przyrządzać aromatyczne sosy, robić pyszne carpaccio, a także dodawać do takich potraw, jak jajecznica. W tym ostatnim przypadku najczęściej wykorzystuje się kurki. Istnieje jednak dla nich alternatywa. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę z rydzami.

Rydze — co to za grzyby i jak smakują?

Wśród prawdziwków, podgrzybków i kurek kryją się prawdziwe skarby lasu, czyli rydze. Najbardziej znanym gatunkiem tych grzybów jest rydz mleczaj (Lactarius deliciosus). Są one jadalne i należą do rodziny gołąbkowatych, tak, jak m.in. gołąbek jadalny. Rydze mają charakterystyczne kapelusze w kolorze czerwonym lub pomarańczowym, a ewentualne uszkodzenia przybierają zielonkawą barwę. Po przecięciu grzyba wypływa z niego pomarańczowe mleczko. W smaku rydze są delikatne, z lekko pikantną nutą i orzechowym posmakiem. Można je zarówno smażyć na maśle, jak i marynować.

Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna

Składniki na jajecznicę z rydzami

Jajecznica z rydzami nie różni się zbytnio w przygotowaniu od innych dań tego rodzaju. Oczywiście podstawą są wysokiej jakości składniki. Z pewnością będziesz potrzebować świeżych grzybów ze sprawdzonego źródła, a także dobrych jajek, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Do przygotowania jajecznicy z rydzami potrzebujesz:

  • 1 cebulę,
  • 1 łyżkę masła,
  • 250 g rydzów,
  • 6 jajek,
  • sól, pieprz.

Pamiętaj, że nawet jeśli w jednym kawałku grzyba znajdziesz robaki, najlepiej jest go wyrzucić, gdyż mógł on zanieczyścić inną część, która na pierwszy rzut wydaje się dobra.

Sprawdź również: Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

Jajecznica z rydzami. Jak ją przygotować?

Oczyść rydze z resztek trawy oraz piasku, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do osobnej miski wbij jajka. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i zeszklij cebulkę. Następnie dodaj rydze i smaż przez kilka minut do lekkiego zarumienienia, ale uważaj, by nie przypalić grzybów ani cebulki. Dodaj jajka i zacznij je rozmącać od białek, a na końcu rozmąć żółtka. Poczekaj, aż zetną się w preferowanym przez ciebie stopniu. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Jajecznicę z rydzami podawaj gorącą ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Zobacz też:

​Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

Wymocz schabowe w tym płynie. Mięso po usmażeniu będzie smaczne i mięciutkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | śniadanie