W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę
Klasyczne nadzienie do jajek faszerowanych to szynka lub pieczarki. Zapomnij o nim! W tym roku na wielkanocny stół podaj jeden z tych dwóch farszy, a może nawet oba? Zachwycisz gości i będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc — z serkiem i łososiem oraz z tuńczykiem i ogórkiem.
Do przygotowania jajek faszerowanych z serkiem i łososiem wędzonym będziesz potrzebować:
- 1 opakowanie kremowego serka,
- 4 plastry łososia wędzonego,
- 5 jajek,
- majonez,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Najlepiej sprawdzi się serek o smaku szczypiorku, ale możesz wykorzystać swój ulubiony. Z łososiem dobrze skomponuje się także serek o smaku chrzanu lub ziołowy.
Sprawdź również: Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz
Ugotuj jajka na twardo, a następnie pozwól im ostygnąć i obierz je ze skorupek. Przekrój każde jajko na pół i usuń żółtka, ponieważ nie będą potrzebne do przygotowania tego dania. Pokrój łososia w drobną kostkę i przełóż go do miski. Dodaj kremowy serek o smaku szczypiorku, a następnie dopraw całość solą, pieprzem oraz odrobiną majonezu. Wypełnij połówki jajek przygotowanym farszem, a na koniec udekoruj je posiekaną natką pietruszki.
Do przygotowania jajek faszerowanych z tuńczykiem i ogórkiem będziesz potrzebować:
- 1 duży ogórek kiszony,
- 1 puszka tuńczyka,
- 6 jajek,
- majonez,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Sprawdź również: Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić
Ugotuj jajka na twardo, a następnie poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skorupek. Przekrój je na pół, wyjmij żółtka i przełóż do miski. Rozgnieć je dokładnie widelcem. Dodaj do miski odsączonego i drobno pokrojonego ogórka oraz tuńczyka z puszki. Dopraw farsz pieprzem i majonezem, a następnie wymieszaj wszystko na gładką masę. Napełnij nią połówki jajek, a na koniec udekoruj je umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś
Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień
Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu