Reklama
Reklama

​W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę

Klasyczne nadzienie do jajek faszerowanych to szynka lub pieczarki. Zapomnij o nim! W tym roku na wielkanocny stół podaj jeden z tych dwóch farszy, a może nawet oba? Zachwycisz gości i będą prosić o dokładkę. Poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc — z serkiem i łososiem oraz z tuńczykiem i ogórkiem.

Składniki na jajka faszerowane z serkiem i łososiem

Do przygotowania jajek faszerowanych z serkiem i łososiem wędzonym będziesz potrzebować:

  • 1 opakowanie kremowego serka,
  • 4 plastry łososia wędzonego,
  • 5 jajek,
  • majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Najlepiej sprawdzi się serek o smaku szczypiorku, ale możesz wykorzystać swój ulubiony. Z łososiem dobrze skomponuje się także serek o smaku chrzanu lub ziołowy.

Sprawdź również: Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz

Jajka faszerowane z serkiem i łososiem — sposób przygotowania

Ugotuj jajka na twardo, a następnie pozwól im ostygnąć i obierz je ze skorupek. Przekrój każde jajko na pół i usuń żółtka, ponieważ nie będą potrzebne do przygotowania tego dania. Pokrój łososia w drobną kostkę i przełóż go do miski. Dodaj kremowy serek o smaku szczypiorku, a następnie dopraw całość solą, pieprzem oraz odrobiną majonezu. Wypełnij połówki jajek przygotowanym farszem, a na koniec udekoruj je posiekaną natką pietruszki.

Składniki na jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem

Do przygotowania jajek faszerowanych z tuńczykiem i ogórkiem będziesz potrzebować:

  • 1 duży ogórek kiszony,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 6 jajek,
  • majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sprawdź również: Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić

Jajka faszerowane z tuńczykiem i ogórkiem — sposób przygotowania

Ugotuj jajka na twardo, a następnie poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skorupek. Przekrój je na pół, wyjmij żółtka i przełóż do miski. Rozgnieć je dokładnie widelcem. Dodaj do miski odsączonego i drobno pokrojonego ogórka oraz tuńczyka z puszki. Dopraw farsz pieprzem i majonezem, a następnie wymieszaj wszystko na gładką masę. Napełnij nią połówki jajek, a na koniec udekoruj je umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś

​Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień

Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy