W tym cieście zakochają się nie tylko dzieci. Zrobisz je bez włączania piekarnika
To ciasto kojarzy się z kultową bajką, a równocześnie zachwyca także dorosłych swoją lekkością i pysznym smakiem. Mowa o cieście zwanym Smerfetka. Jest to prosty do zrobienia deser, które nie wymaga pieczenia. Podpowiadamy, jak go przygotować, aby znakomicie smakował i jeszcze lepiej wyglądał.
Latem warto przygotowywać desery, które są lekkie, a także nie wymagają włączania piekarnika. Idealnym przepisem będzie więc ciasto Smerfetka. Zachwyca ono nie tylko swoim niebieskim kolorem, ale także smakiem, który sprawia, że deser ten kochają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Szukając deseru idealnego na lato, nie sposób pominąć ten przepis. Sernik na zimno z kolorową galaretką i herbatnikami pełniącymi rolę spodu, sprawi, że poczujemy lato w pełni i będziemy rozkoszować się smakiem i wyglądem naszej słodkiej przekąski.
Nie bez powodu deser ten określany jest ciastem Smerfetki, ponieważ jego intensywnie niebieski kolor kojarzy się z kultową bajką o smerfach. Wobec tego ciasto to pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, które znają tę animację.
W dodatku sam ten deser przygotujemy w prosty i przyjemny sposób. Nie musimy być mistrzami w kuchni, aby ciasto wyszło idealne. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby cieszyć się smacznym deserem bez pieczenia, który sprawdzi się na wiele okazji - zarówno pasuje do niedzielnej kawy, jak i na przyjęcie urodzinowe dziecka.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Ciasto Smerfetka to łatwy do zrobienia deser. Nie musimy nawet uruchamiać piekarnika, aby cieszyć się pysznym przysmakiem. Do przygotowania go będziemy potrzebowali następujących składników.
Do masy serowej jest to:
- 600 ml gorącej wody,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 2 galaretki borówkowe,
- 500 ml śmietanki 36 proc.
Natomiast do zrobienia niebieskiej galaretki, która będzie stanowiła dekorację, potrzebne będzie 800 ml gorącej wody i 2 galaretki borówkowe. Oprócz tego musimy także kupić 250 g herbatników.
Przygotowanie zaczynamy od zrobienia masy serowej. W tym celu do miski przesypujemy galaretki borówkowe, zalewamy je wrzątkiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Kolejnym krokiem jest ubicie schłodzonej śmietanki z cukrem pudrem. Dodajemy do tego stopniowo twaróg sernikowy, ciągle miksując masę. Następnie wlewamy także wystudzoną galaretkę.
Przechodzimy do przygotowania dekoracji. W tym celu pozostałe 2 galaretki borówkowe zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie formę o wymiarach około 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warstwę herbatników. Wlewamy na nie połowę masy serowej i wstawiamy całość na pół godziny do lodówki.
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, wlewamy pozostałą masę i znów wkładamy formę do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu na schłodzony ser wylewamy galaretkę. Upewnijmy się jednak, że zaczęła tężeć, ponieważ gdy będzie zbyt płynna, to wsiąknie w ciasto. Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc, by ciasto stężało. Możemy podawać je ozdobione świeżymi borówkami i listkiem mięty.
Zobacz też:
To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon
Teściowa zawsze nakrywa kotlety pokrywką. Odkąd znam ten trik, też go stosuję
Ta pusta plaża z białym piaskiem leży nad Bałtykiem. Jest nawet delfinarium