W lipcu zrób z nich sok, a w zimie przyniesie ulgę w czasie przeziębienia
Sok z agrestu to nie tylko wyborny przysmak, ale i naturalny specyfik w walce z przeziębieniem. Wykonujemy go już w lipcu, by pomógł pokonać chorobę w chłodne, zimowe dni. Jak przygotować sok z agrestu? Podpowiadamy.
Agrest, a właściwie porzeczka agrest, to krzew z rodziny agrestowatych, często i chętnie uprawiany dla owoców o wyjątkowym smaku. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce jest rośliną uprawianą, choć dość często dziczejącą.
Smak agrestu jest jednocześnie cierpki i słodki. Niektóre jego odmiany są bardziej cierpkie, a inne bardziej słodkie. Roślina jest łatwa w uprawie, a wykonany z jej owoców sok może się przydać zwłaszcza w okresie zimowym. Jak go przygotować?
Agrest to krzew owocowy, który w zależności od odmiany może osiągać od 0,5 do 1,5 metra wysokości. Kwitnie od kwietnia do maja, a następnie wytwarza charakterystyczne jagody, o skórce barwy zielonej, żółtej lub czerwonawej, pokrytej często gruczołkowatymi włoskami. Owoce agrestu nie tylko ciekawie smakują, ale są również bardzo zdrowe.
Dzięki zawartości minerałów i witamin — w tym przede wszystkim dużej ilości witaminy C — agrest rewelacyjnie wspomaga odporność. Wykonane z niego soki polecane się między innymi osobom o obniżonej odporności, które miewają problemy ze stanami zapalnymi gardła czy przewlekłym kaszlem. Najlepiej sięgać po nie zimą, wspomagając leczenie przeziębienia. Soki z agrestu trzeba jednak przygotować w sezonie, najlepiej w lipcu.
Czytaj też: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Z agrestu można przygotować różne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty, nalewki, ale i wyborne soki. Agrestowy sok nadaje się świetnie na zimowe dni, kiedy łatwo o przeziębienie. Nie tylko wspomoże odporność, ale też zadba o skórę, stawy, serce czy oczy.
By przygotować sok z agrestu, wystarczy opłukać kilogram owoców i pozbawić je mechatych ogonków. Owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (w taki sposób, by je zakrywała), a następnie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż do miękkości. Kiedy agrest się ugotuje, przecedzamy go, zbierając sok do drugiego garnka. Najlepiej przecisnąć owoce przez sitko, aby wydobyć z nich możliwie jak najwięcej smaku.
Do garnka z sokiem należy wsypać kilogram cukru i całość podgrzać, mieszając sok, by cukier się rozpuścił. Niekoniecznie musimy używać cukru — możemy też wykorzystać jakiś inny słodzik. Gdy sok będzie już gotowy, pasteryzujemy go, wstawiając butelki czy słoiki na 10 minut do gotującej się wody, do garnka wyłożonego ściereczką. Po wystudzeniu, soki odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Mogą w tym miejscu zaczekać aż będą potrzebne — na przykład do zimy.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia