Unikasz glutenu? Z pewnością pokochasz przepis na te bułki z soczewicy
Pieczywo to podstawa diety większości Polaków. Mało kto wyobraża sobie śniadanie bez pszennej bułki czy kolację bez kromki chleba. Jednak, gdy stwierdzimy, że w naszym jadłospisie jest zbyt dużo mąki, warto wypróbować o wiele lżejsze i zdrowsze rozwiązania. Sprawdź przepis na pyszne bułki z soczewicy.
Do przygotowania około 8 bułek z soczewicy potrzebne będą następujące składniki:
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 200 g soczewicy,
- 50 ml wody.
- pół łyżeczki soli.
Warto również przygotować mieszankę ulubionych ziaren, którymi obtoczysz przygotowane bułki.
Sprawdź również: Piernik z przepisu siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach
Przygotowanie "ciasta" na te bułki zacznij od soczewicy. Dokładnie przepłucz ziarna zimną wodą, przesyp je do dużej miski, zalej gorącą wodą, by przykrywała całą soczewicę i odstaw na 2-3 godziny. Po tym czasie soczewicę odsącz na sitku i przełóż do kielicha blendera. Dodaj ocet jabłkowy (możesz zastąpić go cytryną), sodę oczyszczoną, oliwę z oliwek, siemię lniane, wodą i sól. Całość zblenduj na gładką masę.
Nabieraj łyżką równe porcje ciasta, uformuj je w kulkę i posyp ziarnami. Wykładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Bułki piecz przez około 25 minut. Po tym czasie przełóż je na kratkę do studzenia wypieków.
Ten przepis to świetne rozwiązanie dla alergików i to nie tylko tych uczulonych na gluten. Nie ma w nich bowiem ani grama jajek, masła czy mleka. Dodatkowo są idealnym uzupełnieniem diety wegańskiej. Dzięki wykorzystaniu soczewicy te wypieki mają o wiele więcej białka, niż klasyczne pieczywo, więc znacznie szybciej poczujemy uczucie sytości.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków