Tyle minut należy grillować kiełbasę. Większość osób robi to źle
Kiełbasa to jeden z tych produktów, których nie może zabraknąć podczas grilla. Nawet jeśli przygotujemy kurczaka, karkówkę czy szaszłyki, zawsze znajdzie się amator tego grillowego klasyka. Jednak trzeba pamiętać o tym, by przygotować ją idealnie. Dowiedz się, jak długo należy grillować kiełbasę, by uniknąć przykrych niespodzianek.
Samo grillowanie jest niezwykle ważnym, ale ostatnim etapem przygotowania kiełbasy. Pierwszym krokiem są zakupy. Powinniśmy wybierać produkty, które są średnio lub grubo rozdrobnione. Na pewno sprawdzi się biesiadna, podwawelska czy śląska. Dobrym wyborem będzie także kiełbasa... biała. Zrezygnujmy z parówek, które nie sprawdzą się na ruszcie.
Sprawdź również: To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący
Kolejna sprawa to nacinanie kiełbasy przed grillowaniem. Choć ten aspekt mocno polaryzuje smakoszy. Zwolennicy tego rozwiązania twierdzą, że dzięki temu kiełbasa nie pęka i jest mocniej wypieczona. Z kolei przeciwnicy nacinania uważają, że w ten sposób pozbawiamy kiełbasy tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Dlatego odpowiedź w tej kwestii nie jest jednoznaczna i zależy od naszych upodobań.
Trzecia sprawa to przyprawianie. Tu też musimy zachować wyczucie, bo niektóre kiełbasy (np. wsiowa), są już naturalnie przyprawione. Jeśli kupimy produkt neutralny w smaku, możemy dodać ulubione przyprawy. Do najczęściej wybieranych należą czosnek, kminek, majeranek, papryka (słodka i ostra) oraz pieprz. Niektóre kiełbasy dobrze smakują również z kolendrą, rozmarynem lub tymiankiem.
Sprawdź również: Zapomnij o suchym mięsie z grilla. Ten przepis na marynatę do karkówki to złoto
Przede wszystkim kiełbasę przed grillowaniem powinniśmy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową. Musimy także odpowiednio rozgrzać grill. Następnie wykładamy kiełbasę na aluminiowe tacki lub bezpośrednio na ruszt. Surowe kiełbasy trzeba grillować od 20 do nawet 30 minut. W przypadku kiełbasy śląskiej czy białej parzonej wystarczy 7-8 minut z każdej strony. Idealna kiełbasa z grilla powinna mieć w środku temperaturę około 70 stopni Celsjusza. Jeśli nie mamy termometru, musimy zwracać uwagę na jej skórkę, by była idealnie wypieczona — nie może być zbyt blada, ale nie może się spalić.
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Zerwij w parku lub na łące i zrób marmoladę. Tania, smaczna i bardzo zdrowa
Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy