Reklama
Reklama

To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący

Sezon wiosenny rozkręca się na dobre, a to oznacza częstsze spędzanie wolnego czasu na powietrzu. Miłośnicy grilla już nie mogą się doczekać. A co najlepiej smakuje w towarzystwie grillowanych potraw? Odpowiedź jest prosta – aromatyczny, czosnkowy chlebek. Sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić.

Jak zrobić chlebek czosnkowy do potraw z grilla? Zadbaj o dobrej jakości składniki

Pieczywo czosnkowe to częsty dodatek do potraw z grilla lub świeżych sałatek. Tego rodzaju chlebek doskonale komponuje się z wieloma innymi przysmakami. Co więcej, jego zrobienie nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki. Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Oto lista niezbędnych produktów: 

Na zaczyn: 

  • 1 łyżeczka cukru; 
  • 1 paczka suszonych drożdży instant; 
  • około 70 ml ciepłej wody. 

Na ciasto: 

  • 380 g mąki pszennej; 
  • 3 główki czosnku; 
  • 300 ml ciepłej wody; 
  • 2 łyżeczki soli; 
  • 1,5 łyżki oliwy. 

Przeczytaj też: Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób to, a będzie świeży i chrupiący w kilkanaście minut

Przepis na chlebek czosnkowy. Chrupiący i aromatyczny

Z przyrządzeniem aromatycznego chleba czosnkowego każdy powinien sobie poradzić – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy postępować z instrukcją krok po kroku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw należy przygotować czosnek. Główki pozbawiamy górnej części, a następnie układamy na folii aluminiowej i zalewamy połową łyżki oliwy. Potem zawijamy czosnek w rzeczoną folię, kładziemy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. 
  2. W międzyczasie przygotowujemy zaczyn. W niewielkiej misce należy dokładnie wymieszać drożdże, ciepłą wodę oraz cukier. Całość przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.  
  3. Wyciągamy czosnek z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia. 
  4. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz łyżkę oliwy i zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy (przynajmniej przez 10-15 minut), odkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny. 
  5. Po upływie wspomnianego czasu, formujemy chlebek, umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i wciskamy w niego upieczone ząbki czosnku. Następnie przykrywamy go pokrywką od naczynia żaroodpornego. 
  6. Chlebek czosnkowy pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Należy co jakiś czas kontrolować stopień wypieczenia pieczywa. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy go bez przykrycia przez 10-15 minut. 

Gdy skórka będzie ładnie przyrumieniona, wyjmujemy chlebek czosnkowy do ostygnięcia. Serwujemy z ulubioną sałatką, potrawami z grilla lub dodatkami do kanapek. 

Zobacz też:

Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut

Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie

Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przepisy na grilla