To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący
Sezon wiosenny rozkręca się na dobre, a to oznacza częstsze spędzanie wolnego czasu na powietrzu. Miłośnicy grilla już nie mogą się doczekać. A co najlepiej smakuje w towarzystwie grillowanych potraw? Odpowiedź jest prosta – aromatyczny, czosnkowy chlebek. Sprawdź, jak szybko i prosto można go zrobić.
Pieczywo czosnkowe to częsty dodatek do potraw z grilla lub świeżych sałatek. Tego rodzaju chlebek doskonale komponuje się z wieloma innymi przysmakami. Co więcej, jego zrobienie nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki. Co będzie potrzebne do jego przygotowania? Oto lista niezbędnych produktów:
Na zaczyn:
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 paczka suszonych drożdży instant;
- około 70 ml ciepłej wody.
Na ciasto:
- 380 g mąki pszennej;
- 3 główki czosnku;
- 300 ml ciepłej wody;
- 2 łyżeczki soli;
- 1,5 łyżki oliwy.
Przeczytaj też: Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób to, a będzie świeży i chrupiący w kilkanaście minut
Z przyrządzeniem aromatycznego chleba czosnkowego każdy powinien sobie poradzić – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy postępować z instrukcją krok po kroku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw należy przygotować czosnek. Główki pozbawiamy górnej części, a następnie układamy na folii aluminiowej i zalewamy połową łyżki oliwy. Potem zawijamy czosnek w rzeczoną folię, kładziemy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy zaczyn. W niewielkiej misce należy dokładnie wymieszać drożdże, ciepłą wodę oraz cukier. Całość przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Wyciągamy czosnek z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz łyżkę oliwy i zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy (przynajmniej przez 10-15 minut), odkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny.
- Po upływie wspomnianego czasu, formujemy chlebek, umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i wciskamy w niego upieczone ząbki czosnku. Następnie przykrywamy go pokrywką od naczynia żaroodpornego.
- Chlebek czosnkowy pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Należy co jakiś czas kontrolować stopień wypieczenia pieczywa. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy go bez przykrycia przez 10-15 minut.
Gdy skórka będzie ładnie przyrumieniona, wyjmujemy chlebek czosnkowy do ostygnięcia. Serwujemy z ulubioną sałatką, potrawami z grilla lub dodatkami do kanapek.
Zobacz też:
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut
Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie
Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania