Reklama
Reklama

Nie wyrzucaj czerstwego chleba. Zrób to, a będzie świeży i chrupiący w kilkanaście minut

Nie ma nic lepszego niż świeży i chrupiący chleb. Ten stary zazwyczaj ląduje w koszu, a okazuje się, że w kilkanaście minut można przywrócić jego smak. Sprawdź prosty trik, dzięki któremu już nigdy nie wyrzucisz czerstwego pieczywa.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez chleba. W natłoku obowiązków często zdarza nam się sięgać po kanapkę, którą można zrobić w błyskawicznym tempie. 

Żeby jednak kanapka smakowała dobrze, ważne są nie tylko jej składniki, ale przede wszystkim samo pieczywo. Każdy z nas chce, żeby było świeże i chrupiące. Przedstawiamy skuteczny trik na przywrócenie świeżości czerstwemu chlebowi.

Co zrobić, żeby czerstwy chleb był świeży? Potrzebujesz jednego produktu

Pieczywo zaczyna tracić swoją świeżość już po kilku dniach. Jeśli nie spleśniało, to można uratować je w łatwy sposób. Potrzebna będzie jedynie folia aluminiowa. Co zatem należy zrobić?

Na początek zwilżamy czerstwy chleb wodą, a potem owijamy go folią aluminiową. Takie pieczywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. Po tym czasie odzyska swoją świeżość. 

Inną, szybszą metodą jest wykorzystanie mikrofalówki. W tym przypadku musimy owinąć pieczywo ręcznikiem papierowym i wilgotnymi chusteczkami. W takiej postaci podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej nie dłużej niż pół minuty. 

Czerstwe pieczywo również nadaje się do zjedzenia. Tak wykorzystasz je w kuchni

Istnieje mnóstwo sposobów na wykorzystanie starego pieczywa w kuchni. Najpopularniejszym z nich jest zrobienie z niego grzanek

Wystarczy, że pokroimy czerstwy chleb, skropimy go oliwą i oprószymy przyprawami. W innej wersji możemy posmarować pieczywo masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W ten sposób otrzymamy grzanki czosnkowe. Wspaniale komponują się z zupami, szczególnie z kremami. 

Stare pieczywo nadaje się także do zapiekanek. W tym celu układamy na kawałkach chleba cebulę, szynkę, pieczarki, a całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika. Oczywiście możemy użyć innych, ulubionych dodatków. 

Z czerstwego pieczywa warto zrobić chleb w jajku. Musimy jedynie roztrzepać jajka, dodać do nich mleko, przyprawy, a następnie maczać kromki w płynie i smażyć je na patelni. 

Zobacz też:

Chcesz założyć monitoring koło domu? Sprawdź, co mówi o tym prawo

Wystarczy pół szklanki. Pralka będzie pachnieć i wyglądać jak nowa

To najgorsza pora dnia na picie herbaty. Lepiej z niej zrezygnuj

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby