Reklama
Reklama

Nie wyrzucam czerstwego chleba. W 5 minut robię z niego kultowy przysmak PRL-u

Tym przysmakiem w czasach PRL-u chętnie zajadały się wszystkie dzieci. Nasze babcie i mamy smażyły je w swoich kuchniach na potęgę, ponieważ były bardzo tanie i smaczne. Robiło się je w niecałe 5 minut z czerstwego chleba, którego dzięki temu nie trzeba było wyrzucać.

Jajochlebki, (inaczej chleb w jajku) były kultowym przysmakiem PRL-u. Nasza rodzima wersja francuskiego tosta robiła furorę w polskich kuchniach w okresie, w którym sklepowe pustki bardzo często świeciły pustkami, gdyż jego przygotowanie opierało się na wykorzystaniu kilku łatwo dostępnych produktów.

Głównym składnikiem tego dania z dzieciństwa był świeży lub czerstwy chleb. O wiele częściej jednak gospodynie wykorzystywały ten drugi, który bez tego najprawdopodobniej po prostu poszedłby na zmarnowanie, a idealnie nadawał się na tę szybką przekąskę.

Kultowe jajochlebki zrobisz w 5 minut. Wystarczy kilka składników

Masz sporo planów po pracy i w związku nie masz czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań, ale chcesz coś zjeść przed wyjściem z domu? W takim razie koniecznie przygotuj chleb smażony w jajku. 

Ta prosta potrawa przeniesie cię w czasie do dzieciństwa. To idealny pomysł na szybką, smaczną i chrupiącą przekąskę, którą zrobisz w niecałe 5 minut. Wystarczy połączyć pięć składników z kuchennej szafki.

  • chleb - 6 kromek
  • mleko - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • masło - 3 łyżki
  • przyprawy (pieprz i sól)

Może cię zainteresować: Zapomniana zupa z kiszonej kapusty. Nasze babcie gotowały ją na okrągło

Jak zrobić chleb w jajku? Wystarczy tylko kilka kroków

Przygotowanie chleba w jajku zacznij od roztrzepania jajek, następnie dodaj do nich mleko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce, a następnie w tak przygotowanej miksturze, wymocz pieczywo. 

Rozgrzej olej na patelni, zmniejsz ogień i po kolei kładź na niej kromki czerstwego chleba. Po upływie 2,5 minuty usmażone jajochlebki obróć na drugą stronę. Jedz razem z ulubionym sosem np. z ketchupem. Jeśli masz ochotę, na wierzch możesz położyć również ogórek kiszony, ser i szynkę.

Czytaj również: To najlepszy tłuszcz do smażenia pączków. Będą rozpływały się w ustach                

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | domowe sposoby | triki