Reklama
Reklama

To warto jeść w czasie menopauzy. Dieta, która poprawia samopoczucie i dodaje energii

Dla wielu kobiet okres menopauzy jest niezwykle trudny. Towarzyszące temu objawy są bardzo dokuczliwe i potrafią obniżyć komfort życia. Na szczęście możemy nieco je złagodzić, stosując odpowiednią dietę, przygotowaną przez węgierskich naukowców. Dzięki temu polepszymy swoje samopoczucie i zmniejszymy ryzyko występowania wielu chorób. Sprawdź, co warto jeść w okresie menopauzy.

Menopauza jest naturalnym procesem, który czeka każdą kobietę. Chcąc zmniejszyć nasilenie uporczywych dolegliwości w jej trakcie, warto zadbać o swój organizm, między innymi stosując odpowiednią dietę. Według naukowców wystarczy kilka prostych zmian, dzięki którym wpłyniemy pozytywnie na swoje samopoczucie.

Czy dieta w trakcie menopauzy ma znaczenie? Naukowcy wyjaśniają

Menopauza niesie za sobą wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak m.in. wzrost masy ciała, zmiany nastroju, uderzenia gorąca czy bezsenność. Jednak okazuje się, że można złagodzić te objawy, stosując odpowiednią dietę, co udowodnili węgierscy uczeni. Według nich prawidłowe żywienie może zmniejszyć nasilenie objawów i tym samym polepszyć komfort życia.

Naukowcy z Uniwersytetu Semmelweis w Budapeszcie i Węgierskiego Stowarzyszenia Dietetycznego skonstruowali i zidentyfikowali najbardziej zbilansowaną dietę, dzięki której można lepiej się poczuć. Z badań wynika, że w szczególności powinno się ograniczyć napoje wysokoprocentowe, palenie oraz sól. Zamiast tego warto zadbać o solidną porcję warzyw oraz o to, by spożywać około 200 g owoców dziennie.

Czytaj również: Ten owoc to prawdziwe superfood. Jest popularny, lecz mało kto zna jego właściwości

Co jeść, aby czuć się lepiej podczas menopauzy?

Oczywiście to nie jedyne rezultaty badań. Według założeń naukowców menopauza wpływa także na utratę masy kostnej i zwiększa ryzyko osteoporozy oraz innych chorób. Wobec tego warto zadbać o obecność białka w jadłospisie. Kobieta w trakcie menopauzy powinna spożywać 1,2 g białka dziennie na każdy kilogram masy ciała. Najlepiej by to białko pochodziło z roślinnych źródeł, czyli m.in. z soi, strączków czy komosy.

Oprócz tego badacze ustalili, że kobiety powinny jeść co najmniej dwie porcje ryb tygodniowo, jednak nie więcej niż 350-500 g. Dodatkowo należy zadbać o nawodnienie, a także o spożywanie produktów mlecznych, takich jak sery, jogurty, kefiry, czy maślanki, oczywiście w wersjach niskotłuszczowych.

Ważną rolę odgrywają także produkty pełnoziarniste, które obfitują w składniki odżywcze, takie jak np. błonnik i witaminy z grupy B. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia wielu chorób, m.in. schorzeń serca, na które narażone są w szczególności kobiety w tym wieku.

Czego unikać w swojej diecie? Tych produktów lepiej nie spożywać

Kolejnym problemem, z którym borykają się kobiety podczas menopauzy, jest to, że w trakcie jej trwania mają one większą skłonność do tycia, zwłaszcza w okolicach brzucha. Kluczową rolę w tym procesie odgrywają hormony, a także to, że w tym czasie ośrodek głodu i sytości u kobiety ulega zaburzeniu. Co więcej, spowalnia także metabolizm.

Wobec tego naukowcy zalecają regularną aktywność fizyczną. Dodatkowo wskazują, by unikać żywności wysoko przetworzonej oraz cukru. Warto także usunąć ze swojej diety wysokokaloryczne desery oraz gazowe, słodzone napoje.  

Zobacz też:

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowe żywienie