Ewa Wachowicz ostrzega. Tych owoców i warzyw lepiej teraz nie kupować
Zima to czas, w którym z utęsknieniem wypatrujemy świeżych owoców i warzyw. Choć na półkach sklepowych ich nie brakuje, niestety często pozbawione są smaku oraz jakichkolwiek wartości odżywczych. Ewa Wachowicz zwraca uwagę, po które owoce i warzywa warto sięgać w okresie zimowym, a z których lepiej całkowicie zrezygnować.
W supermarketach oraz na licznych bazarkach nawet podczas zimy można zakupić różnorodne owoce i warzywa, również te najbardziej egzotyczne. Podczas wiosny i lata wiadomo, że dojrzewają one naturalnie, niestety zimą zawierać mogą ogrom substancji chemicznych, które mogę mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Po jakie owoce i warzywa warto sięgać zimą?
W okresie zimowym wiele osób tęskni za smakiem świeżych truskawek, borówek, gruszek czy śliwek. Niestety pomimo tego, że można znaleźć je na sklepowych półkach, ich kupno nie jest najlepszym pomysłem. Zimą eksportowane są z odległych krajów, przez co “szpikowane są chemią", aby zachowywały dłuższą świeżość. Jedzenie takich owoców nie jest więc dobrym wyborem dla naszego zdrowia, o czym przekonuje również znana prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz.
Na świeże śliwki czy czereśnie jeszcze przyjdzie czas, a zimą lepiej postawić na przykład na cytrusy. Te owoce to świetne źródło witaminy C oraz antyoksydantów, które wspierają odporność. Jest to szczególnie ważne w okresie zimowym, w którym również trwa sezon na liczne infekcje i przeziębienia. Dobrze postawić na pomarańcze, mandarynki i grejpfruty. Zima to również dobry czas na egzotyczne owoce, które o tej porze roku smakują najlepiej. Mowa tutaj na przykład o pomelo. Oczywiście należy wspomnieć, że cieszące się ogromną popularnością jabłka, również można ze smakiem jeść przez całą zimę.
Przeczytaj również: Jest doskonałym źródłem błonnika i prawie nie ma kalorii. Polacy jedzą ją niezwykle rzadko
Tak jak w przypadku owoców, z niektórych warzyw również lepiej zrezygnować podczas zimy. Chociaż są niezwykle ważnym składnikiem zbilansowanej diety, o tej porze roku ich jakość może być nie za wysoka, przez co dostarczają znikomych bądź zerowych wartości odżywczych. Zazwyczaj hodowane są w nienaturalnych warunkach. Między innymi z pewnością warto rozważyć częste spożywanie pomidorów. Już po pierwszym gryzie można odczuć różnicę pomiędzy pomidorem dojrzewającym latem a zimą.
Tak jak w przypadku owoców, Ewa Wachowicz radzi, aby decydować się na te, które są charakterystyczne dla danego sezonu. Zimą przeważają więc warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, buraki czy seler. Bogate w witaminy i minerały, będą stanowić świetne dopełnienie codziennych posiłków. W łatwy sposób można je wprowadzić do jadłospisu w postaci surówek oraz zup. Na wiele warzyw i owoców nadejdzie czas wraz z wiosną i latem, kiedy jest najlepszy okres na smaczne i zdrowe produkty. Przy ich zakupie zawsze warto stawiać na sezonowość.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien