Reklama
Reklama

​To obłędne ciasto zrobisz bez pieczenia. Goście będą przekonani, że jest z cukierni

Jest szybkie, proste do przygotowania i pyszne. Czy można chcieć czegoś więcej? Gwarantujemy, że zniknie z talerza w mgnieniu oka, a wszyscy goście będą przekonani o tym, że zjedli produkt prosto z najlepszej cukierni. Poznaj przepis na pyszne warstwowe ciasto z galaretką bez pieczenia, które przygotujesz w kilka chwil.

Składniki na ciasto z galaretką bez pieczenia

Ta pyszna słodycz składa się z czterech warstw — spodu, galaretki, masy z mascarpone oraz polewy. Do przygotowania ciasta z galaretką bez pieczenia będzie ci potrzebna:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g biszkoptów,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 ml soku pomarańczowego,
  • 400 ml śmietanki 30 proc.,
  • żelatyna (1 czubata łyżka + 2 łyżeczki).

Olej kokosowy możesz także zastąpić masłem. Jeśli chodzi o sok pomarańczowy, wybierz ten 100 proc. lub wyciśnij ze świeżych pomarańczy.

Sprawdź również: To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce

Ciasto z galaretką bez pieczenia — sposób przygotowania

W pierwszej kolejności przygotuj galaretkę. Do szklanki wsyp 1 czubatą łyżkę żelatyny, zalej ją 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę z wodą podgrzej, by całkowicie się rozpuściła, dolej sok pomarańczowy. Tak przygotowaną galaretkę odstaw do wystudzenia, by zaczęła lekko tężeć. W tym momencie możesz ją również posłodzić. W międzyczasie przejdź do przygotowania masy z mascarpone.

Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny namocz w odrobinie zimnej wody, następnie podgrzej do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij z cukrem wanilinowym. W osobnej misce utrzyj mascarpone z cukrem pudrem. Delikatnie połącz śmietankę, masę mascarpone oraz żelatynę.

Sprawdź również: Szybkie i proste ciasto z airfryera. Jest tak smaczne, że goście będą prosili o dokładkę

Formę (prostokątną) wyłóż folią spożywczą. Na dnie umieść biszkopty, wylej na nie połowę masy z mascarpone, następnie galaretkę oraz resztę białej masy. Przykryj formę i odstaw do lodówki do stężenia. Przygotuj polewę — w kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kawałki czekoladę oraz olej kokosowy (lub masło). Przestudzoną czekoladą polej ciasto i ponownie odstaw do stężenia do lodówki. Smacznego!

Zobacz też:

Jelita podziękują ci za ten koktajl. Masa błonnika i probiotyków w 1 szklance

Sernik robię tylko na takim serze. Dzięki niemu nie opada i nie pęka

W PRL-u jedliśmy, aż się uszy trzęsły. Dziś wybrzydzamy, choć smakuje obłędnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta bez pieczenia | przepisy