Szybkie i proste ciasto z airfryera. Jest tak smaczne, że goście będą prosili o dokładkę
W airfryerze możemy przygotować nie tylko chrupiące frytki czy mięso, ale jest to także świetne urządzenie do pieczenia ciast. Dzięki niemu znacznie szybciej oraz łatwiej przyrządzimy smaczne desery. Nie tylko zajmie nam to mniej czasu, ale i pozwoli zaoszczędzić nieco pieniędzy. Sprawdź, jak zrobić szybkie i proste ciasto z airfryera.
Airfryer może być świetnym narzędziem do pieczenia ciast. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza nasze wypieki będą idealnie dopieczone, puszyste oraz wilgotne. Jest to również bardziej oszczędne rozwiązanie, a także znacznie szybsze. Podpowiadamy, jak przygotować smaczne i łatwe ciasto z airfryera.
Pieczenie ciast w airfryerze jest świetną alternatywą dla robienia tego w tradycyjnym piekarniku. Metoda ta pozwala nam skrócić czas przygotowania. W związku z tym do przyrządzenia słodkiego wypieku zużyjemy mniej energii.
W dodatku małe rozmiary urządzenia sprawiają, że nie tylko błyskawicznie się ono nagrzewa, ale także umożliwia równomierną cyrkulację powietrza, która sprawia, że ciasto piecze się szybciej i bardziej równomiernie. Jest to więc nie tylko oszczędność energii i pieniędzy, ale i czasu.
W dodatku w airfryerze bez problemu możemy piec także małe porcje wypieków, robiąc to ekonomicznie i szybko, a także nie wkładając w to wiele pracy.
Czytaj również: Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety
Chcąc przygotować proste ciasto z airfryera, nie musimy spędzać wielu godzin w kuchni. W dodatku nie potrzebujemy dużej ilości składników, aby upiec smaczny deser, który zachwyci naszych gości. Do przyrządzenia ciasta z airfryera, musimy naszykować:
- 1 jajko,
- pół szklanki cukru,
- 1 szklankę mąki pszennej,
- pół szklanki kakao,
- pół szklanki mleka,
- 50 ml oleju,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki wrzątku,
- szczyptę soli.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania do dużej miski mąki. Dodajemy do tego cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy mleko, olej oraz wbijamy do niej jajko.
Następnie łączymy ze sobą suche i mokre składniki z obu misek. Dolewamy do nich wrzątek i mieszamy całość, aż powstanie gładka masa. Dorzucamy posiekane orzechy włoskie i znów mieszamy masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem i przelewamy do niej masę. Wkładamy ją do airfryera ustawionego na 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając je za pomocą patyczka. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy opcjonalnie udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Zobacz też:
Boczek na patelni smażę tylko w ten sposób. Szybko wychodzi chrupiący i zarumieniony
Nie kapusta czy papryka. To warzywo z farszem do gołąbków smakuje jeszcze lepiej
Ta część ryby jest żelazkiem na zmarszczki. Nie wyrzucaj, tylko zrób z niej przekąskę