"Ciasto salceson" w PRL-u znikało ze stołu w minutę. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka
"Ciasto salceson" powstało w czasach, kiedy w kuchni liczyła się oszczędność i pomysłowość. Uspokajamy jednak, że nie ma w nim ani grama mięsa. W smaku przypomina za to połączenie słodkiej szarlotki i brownie. Jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza z kawą i herbatą. Na pewno nie pożałujesz, jeśli zdecydujesz się na jego przygotowywanie.
"Ciasto salceson" wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem, ponieważ w PRL-u było wielkim hitem. Jego walory smakowe i prostota sprawiają, że także dziś może z powodzeniem odnaleźć się na polskich stołach.
To alternatywa dla tradycyjnej szarlotki czy brownie. Bije je zresztą na głowę pod względem smaku i łatwości przygotowania. Jest wilgotne, aromatyczne i pełne jabłek, dlatego pasuje na każdą okazję. Sprawdź, jak zrobić "ciasto salceson" krok po kroku.
Czego jak czego, ale jabłek na polskich wsiach nigdy nie brakowało. Stąd też jednym z kultowych ciast PRL-u było wówczas "ciasto salceson", które zachwycało smakiem mimo banalnie prostej receptury.
Pomimo dość specyficznej nazwy, "ciasto salceson" nie zawiera mięsa. Nie ma w nim ani grama popularnej wędliny, za to jest miękkie, puszyste i aromatyczne, a smak jabłek czuć w nim nie gorzej niż w tradycyjnej szarlotce. To naprawdę smaczny deser z łatwo dostępnych kwaśnych antonówek, który twoi goście pokochają.
Czytaj również: Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu
W związku z tym, że ciasto salceson powstawało w czasach, kiedy liczyła się oszczędność, składniki potrzebne do jego przygotowania nie mogły być drogie. To tylko kilka tanich produktów, które kupisz w każdym markecie.
Składniki na ciasto salceson:
- jabłka - 6 sztuk
- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajka - 4 sztuki
- kakao - 4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1 szklanka
- olej roślinny - 0,5 szklanki
- cynamon - do smaku
- cukier puder - do smaku
Może cię zainteresować: Te gofry zrobisz bez kropli mleka. Są znacznie bardziej chrupiące, niż tradycyjne
Jabłka dokładnie obierz i pokrój w kostkę. Odstaw je na bok, wyciągnij z szafki miskę, wbij o niej jajka i wsyp cukier. Zmiksuj zawartość naczynia tak, by utworzyć jednolitą, puszystą masę, dodając także stopniowo olej roślinny.
Dołóż sypkie produkty: kakao, proszek do pieczenia, mąkę i cynamon i mąkę, a następnie wymieszaj całość. Dołącz odłożone wcześniej na bok jabłka i ponownie wymieszaj składniki.
Blachę średniej wielkości wyłóż papierem i wlej do niej masę. Włóż ciasto salceson do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu deser udekoruj cukrem pudrem.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz