Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety
Tradycyjne gołąbki to obiad, który często pojawia się na naszych stołach. Jeżeli jednak znudziły nam się one w tej dobrze znanej wersji, to warto wypróbować przepis, dzięki któremu przygotujemy smaczne kotlety z dodatkiem kapusty i sosu pomidorowego. Będą one smakowały podobnie jak gołąbki, ale wprowadzą nieco powiewu świeżości do naszego menu. Sprawdź, jak je zrobić.
Przyrządzając tradycyjne gołąbki, musimy spędzić sporo czasu w kuchni i wykonać żmudną czynność zawijania ich w kapustę. Jeżeli jednak mamy ochotę na tego typu obiad, możemy zastąpić go czymś, co będzie smakowało bardzo podobnie, ale przyrządzenie tej potrawy zajmie nam znacznie mniej czasu. Mowa o kotletach z kapustą i sosem pomidorowym. Podpowiadamy, jak je zrobić i jak urozmaicić, jeśli poszukujemy nowych smaków.
Chcąc przygotować smaczny obiad, warto przyrządzić kotlety, które smakują jak gołąbki. Możemy je zaserwować z dodatkiem, który smacznie nasiąknie sosem pomidorowym. W tej roli znakomicie sprawdza się ryż, kasza lub purée ziemniaczane. Do całego dania można także podać dowolną surówkę.
Natomiast jeśli chcemy nieco odejść od tradycyjnych smaków, to warto dodać naszej potrawie nieco orientalnego smaku. W tym celu wystarczy do sosu pomidorowego dodać imbir oraz sos sojowy. Możemy także wypróbować inną opcję i dodać do kotletów nieco startego parmezanu, bazylii oraz czosnku. Dzięki temu zyskamy odmienny, ale wciąż zbliżony do tradycyjnego smak.
Czytaj również: Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut
Samo przygotowanie kotletów, które smakują jak gołąbki, jest bardzo proste. Do tego przepisu najlepiej używać mięsa wieprzowego z łopatki, ponieważ dzięki niemu kotlety będą miękkie i wilgotne w środku.
Oprócz tego nie będziemy potrzebowali wielu składników, aby przyrządzić pyszny obiad dla całej rodziny. Oto niezbędne produkty:
- 600 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki bułki tartej,
- pół główki białej kapusty,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Natomiast do przyrządzenia sosu pomidorowego musimy wyposażyć się w 500 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz do przyprawienia oraz 60 ml koncentratu pomidorowego. Po naszykowaniu wszystkich produktów możemy przejść do gotowania naszych kotletów gołąbkowych.
Pierwszym krokiem jest obranie kapusty z zewnętrznych liści, a następnie pokrojenie jej w cienkie paski. Posypujemy solą i odstawiamy na około pół godziny. Nie wyrzucamy obranych liści, ale myjemy je i pozostawiamy do osuszenia. Następnie kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy ją na patelni na rozgrzanym oleju.
Kolejnym krokiem jest dodanie do mięsa mielonego poszatkowanej kapusty, cebuli z patelni, bułki tartej oraz 2 jajek. Całość mieszamy i dodajemy przyprawy. Mięso wyrabiamy dłońmi i formujemy z niego podłużne kotlety. Smażymy je krótko z obu stron na oleju.
W rondelku podgrzewamy bulion, mieszamy go z koncentratem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne wykładamy naszykowanymi wcześniej liśćmi kapusty. Na nich układamy podsmażone kotlety i zalewamy je sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50-60 minut.
Zobacz też:
Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa
Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza
Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki