Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut
Zbliżający się tłusty czwartek to dobra okazja, aby poeksperymentować w swojej kuchni i samodzielnie przygotować słodkości. Chcąc zrobić własne pączki, nie musimy jednak poświęcać na to pół dnia i kupować masy składników. Okazuje się, że wystarczą cztery produkty i kilkanaście minut pracy, aby cieszyć się pysznymi pączkami. Sprawdź, jak je zrobić.
Ciasto francuskie umożliwia zrobienie nam wielu smakołyków. Mało kto jednak wie, że możemy z niego przygotować również szybkie i proste pączki, które idealnie sprawdzą się na tłusty czwartek. Wystarczą cztery składniki i kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się tym przysmakiem. Podpowiadamy, jak zrobić łatwe i smaczne pączki.
Chcąc przygotować własne pączki, wcale nie musimy mieć wielu składników. Wystarczy, że mamy w domu cztery produkty - słoik dżemu lub kremu czekoladowego, jajko, cukier puder i ciasto francuskie. Co więcej, zrobienie tych pysznych pączków nie zajmie nam wiele czasu, bo robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne słodkości.
Dodatkowo przepis ten pozwala uchronić nas od nadmiaru tłuszczu, ponieważ pączki te są pieczone, a nie smażone na głębokim tłuszczu. Musimy jednak pamiętać, że nie oznacza to, iż wcale go nie mają, bo ciasto francuskie zawiera masło. Jednak to dzięki niemu słodkości zyskują maślany posmak i nie wysychają tak szybko, więc będą smaczne także następnego dnia.
Czytaj również: W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Zrobienie pączków z ciasta francuskiego jest niezwykle proste, ponieważ nie tylko nie musimy ich smażyć, ale i nie potrzebujemy wielu składników, by je przygotować. Tak jak wspominaliśmy, musimy wyposażyć się w 1 opakowanie ciasta francuskiego, wybrany dżem lub krem czekoladowy, 1 jajko i cukier puder do posypania. Z tych składników wyjdzie nam około 10-12 pączków.
Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza i ustawienie go na tryb pieczenia góra-dół. Następnie na blacie rozkładamy ciasto francuskiego i za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki.
Na połowie wyciętych krążków rozkładamy po porcji nadzienia. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdy z krążków z nadzieniem przykrywamy drugim, pustym krążkiem. Jajkiem smarujemy także wierzch pączków. Tak przygotowane słodkości przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając je w odpowiednich odległościach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Oczywiście możemy stworzyć również nieco inne pączki, zmieniając po prostu dodawane przez nas nadzienie. Pamiętajmy jednak, że nie może być ono zbyt mokre, ani nie powinno być go zbyt dużo w środku.
Świetnie w tej roli oprócz dżemu i kremu czekoladowego, sprawdzi się marmolada różana, budyń czy prażone jabłka. Dobrym pomysłem jest także wymieszanie popularnego ostatnio kremu pistacjowego z mascarpone. Inną opcją jest połączenie tego serka z kajmakiem.
Zobacz też:
Te pączki są idealne dla leniwych. Zrobisz je w 20 minut i to bez wyrabiania ciasta
"Ciasto salceson" w PRL-u było na stole w każdym domu. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka
Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu