Nietypowe pączki z ziemniakami. Z tego przepisu robi je siostra Anastazja
Przepisów na pączki jest co niemiara, nie brakuje wśród nich również receptury od siostry Anastazji. Wyróżnia się ona jednak wśród innych przepisów, ponieważ do tych pączków, dodaje się ziemniaki. Wbrew pozorom jest to świetne połączenie, dzięki któremu nasz przysmak będzie jeszcze smaczniejszy. Sprawdź, jak je zrobić.
Pączki z ziemniakami nie różnią się smakiem znacząco od tradycyjnych pączków. Jednak dodanie do nich ziemniaków sprawia, że ciasto nabiera objętości i jego konsystencja zmienia się na lepsze. Ciasto na pączki przygotowywane z przepisu siostry Anastazji jest więc idealnie sprężyste i mięciutkie. Podpowiadamy, jak je przygotować i jak dodać ziemniaki, aby słodki przysmak wyszedł perfekcyjnie.
Przygotowanie pączków z ziemniakami z przepisu siostry Anastazji wymaga od nas przygotowania niezbędnych składników, dzięki którym przekąska ta będzie miała niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Na początek musimy przygotować produkty potrzebne do ciasta. Oto one:
- 100 g cukru,
- 125 ml ciepłej wody,
- 125 ml letniego mleka,
- 360 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 jajko,
- 75 g masła,
- 1 łyżeczka soli.
Natomiast do przygotowania masy ziemniaczanej do ciasta, będziemy potrzebowali:
- 150 g ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mleka.
Dodatkowo przyda nam się smalec do smażenia oraz cukier puder do posypania pączków.
Czytaj również: Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę
Pierwszym krokiem do przygotowania tych słodkości, jest obranie ziemniaków i ugotowanie ich, aż będą całkiem miękkie. Następnie odcedzamy je i wlewamy do nich mleko oraz dodajemy masło. Całość ubijamy na jedwabiste purée.
Kolejnym krokiem jest roztopienie na patelni masła do ciasta i wystudzenie go. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Natomiast do drugiej miski wkładamy pozostałe składniki na ciasto, czyli wodę, wystudzone masło z patelni, gorące purée, letnie mleko oraz jajko.
Następnie łączymy zawartość obu misek i zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu podsypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Zagniatamy je i rozwałkowujemy.
Za pomocą szklanki wycinamy pączki i rozkładamy je na blaszce. Przykrywamy ścierką i odkładamy do podrośnięcia na 15 minut. W tym czasie w głębokim garnku rozgrzewamy smalec. Następnie po upływie kwadransa kładziemy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez minutę z każdej strony.
Wyciągamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie nadziewamy je ulubionym nadzieniem za pomocą rękawa cukierniczego, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też:
W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a nawet racuchy
To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni