Zapomnij o pękającym lukrze. Teraz pączki będą wyglądać, jak z cukierni
W karnawale wiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie pączków. Smacznym zwieńczeniem ich może być lukier. Zrobienie go wbrew pozorom nie jest trudne. Musimy jednak pamięć o kilku ważnych kwestiach, aby nie pękał i wyglądał apetycznie. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealny lukier do pączków, jak z najlepszej piekarni.
Domowy lukier do pączków może znacznie wzbogacić smak naszych wypieków. Musimy jednak odpowiednio go przyrządzić, aby możliwe było równomierne rozprowadzenie go po pączkach oraz by nie pękał i nie odpadał. Na szczęście wystarczy prosty przepis, aby przygotować pyszny i lśniący cukier.
Przygotowanie idealnego lukru do pączków wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje oraz pamiętać o kilku ważnych krokach, aby wyszedł smaczny i miał dobrą konsystencję. Do przyrządzenia go, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 20 ml soku z cytryny,
- 250 g cukru pudru,
- 40 ml zimnej wody.
Pierwszym krokiem jest przesianie przez drobne sitko cukru pudru do małej miski. Należy to zrobić tak, by był idealnie sypki, dzięki czemu lukier do pączków nie będzie miał nieapetycznych grudek. Następnie do pudru dolewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozrabiamy go za pomocą łyżeczki.
Kolejnym krokiem jest dolanie wody i mieszanie całości, aż do uzyskania dość gęstej, ale nie zbyt gęstej masy. Idealna będzie wtedy, gdy będzie powoli i gładko spływała z łyżeczki. W przypadku, gdy nasz lukier jest zbyt rzadki, możemy stopniowo dosypywać cukru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Jeżeli jednak wyszedł zbyt gęsty, to rozrzedzamy go odrobiną soku z cytryny.
Tak przygotowany lukier możemy wzbogacić o np. odrobinę świeżej skórki z cytryny lub dolać trochę olejków do ciast. Dzięki temu będzie on jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Czytaj również: Taki chrust robi siostra Anastazja. Banalny przepis, a smak lepszy niż w cukierni
Istotne jest także to, by lukier do pączków robić dopiero wtedy, gdy już wyjmiemy nasze gotowe pączki. Póki są jeszcze ciepłe, układamy je na papierze do pieczenia, ustawiając je w niewielkich odległościach od siebie, aby się nie stykały.
Sprawi to, że polewa będzie mogła idealnie pokryć każdy pączek z osobna i zastygnie, tworząc równomierną skorupkę. Pamiętajmy jednak, aby nasz przysmak dekorować od razu po przygotowaniu lukru, aby polewa była nadal płynna i łatwo się rozprowadzała.
W momencie, gdy zostanie nam dużo lukru do pączków i nie jesteśmy w stanie już go zużyć, to możemy go bez problemu przechować. Wystarczy przełożyć go do hermetycznie zamykanego woreczka i schować do lodówki.
W ten sposób zabezpieczony lukier może przetrwać około 2 tygodni. Chcąc go ponownie użyć, musimy wyjąć go z lodówki na około godzinę, a następnie dodać do niego odrobinę gorącej wody i rozetrzeć masę za pomocą łyżeczki, aby przywrócić jej perfekcyjną konsystencję.
Lukier do pączków możemy także mrozić. Należy go przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Tam może być przechowywany przez miesiąc. Przed użyciem go będziemy musieli go rozmrozić i rozprowadzić za pomocą gorącej wody.
Zobacz też:
Polacy nagminnie wrzucają to warzywo do rosołu. Nie wiedzą, że jest szkodliwe
Kruche ciastka o smaku pistacji podbiją twoje podniebienie. Zdziwisz się, jak łatwo je przygotować
Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze