Reklama
Reklama

Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę

Chcąc zadbać o swoje stawy oraz o wygląd skóry i włosów, warto włączyć do swojej codziennej diety kolagen. W tym celu wcale nie musimy gotować bulionu czy przygotowywać galaretek. Wystarczy zrobić łatwą i smaczną lemoniadę kolagenową, która świetnie wpłynie na nasze zdrowie oraz wygląd. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Lemoniada kolagenowa to napój, który jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy kilka składników i 10-15 minut w kuchni, aby cieszyć się smacznym i odżywczym napojem, który pozwoli zadbać o nasze zdrowie, stawy, włosy, cerę i paznokcie. Podpowiadamy, jak przygotować smaczną lemoniadę kolagenową.

Kolagen - jakie ma właściwości?

Kolagen to coś, co warto regularnie dostarczać swojemu organizmowi. Spotkać go możemy m.in. w żelatynie, galaretkach owocowych, podrobach czy wywarach z kurzych łapek i ryb. Jest to element, który może przynieść nam wiele korzyści. Oto niektóre z nich:

  • Poprawa stanu stawów oraz kości - kolagen zapobiega osteoporozie i zmniejsza ryzyko występowania chorób stawów.
  • Wpływa korzystnie na włosy i paznokcie - kolagen sprawia, że włosy są mocniejsze i mniej wypadają. Dodatkowo paznokcie stają mniej łamliwe i nie są już tak kruche.
  • Poprawia kondycję skóry - składnik ten ujędrnia oraz uelastycznia cerę, równocześnie spłycając zmarszczki i sprawiając, że są mniej widoczne.

Chcąc zapewnić sobie odpowiednią dawkę kolagenu, nie musimy jednak gotować bulionów mięsnych czy przygotowywać galaretek. Wystarczy, że przyrządzimy smaczną i szybką lemoniadę kolagenową, która świetnie wpłynie na nasz organizm.

Czytaj również: Polacy lubią tę zupę, ale nie znają jej działania. Jest jak balsam dla jelit

Co warto dodać do lemoniady? Ten składnik poprawi jej działanie oraz smak

Bazą do naszej lemoniady kolagenowej będzie jeden z najzdrowszych owoców, czyli czarna porzeczka. Jest ona cennym dodatkiem do napoju, ponieważ stanowi źródło witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, sodu oraz potasu.

Owoc ten wspiera organizm na wielu płaszczyznach, dlatego warto dorzucić go do naszej lemoniady. Najlepiej wycisnąć sok z czarnej porzeczki i dolać go do napoju. Możemy również użyć soku porzeczkowego ze sklepu, kupując produkt świeży, a nie z koncentratu. Co więcej, czarna porzeczka nie tylko poprawi działanie lemoniady, ale dodatkowo sprawi, że będzie ona znacznie smaczniejsza.

Jak zrobić lemoniadę kolagenową? Prosty i szybki przepis

Samo przygotowanie lemoniady kolagenowej nie zajmie nam wiele czasu i jest stosunkowo proste. Do przyrządzenia tego zdrowego i smacznego napoju, będziemy potrzebowali:

  • 2 łyżki żelatyny wieprzowej lub wołowej,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • woda gazowa lub niegazowana,
  • 120 ml soku z czarnej porzeczki,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • kilka plasterków jabłka.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie ją mieszając, by mogła się dobrze połączyć  z wodą. Po ostudzeniu dodajemy do niej sok z czarnej porzeczki. Następnie przelewamy całość do dzbanka i dorzucamy plasterki jabłka oraz dolewamy sok z cytryny.

Wszystko zalewamy gazowaną lub niegazowaną wodą. Opcjonalnie możemy dodać do naszej lemoniady plasterki pomarańczy, ziarenka granatu czy świeże maliny, aby wzbogacić smak napoju. Dobrym dodatkiem będą także listki mięty.

Zobacz też:

Już nie kupuję masła orzechowego w sklepie. Tak w mig robię je w domu

​Tych pączków nie musisz smażyć na oleju. Są lekkie i mniej kaloryczne

Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowa żywność | przepisy