To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce
Ciasto drożdżowe, choć zachwyca swoim smakiem i aromatem, nie jest chętnie wykonywane przez niektóre osoby ze względu na czasochłonność oraz skomplikowany proces przygotowania. Okazuje się jednak, że można je zrobić niemal bez wysiłku, a już z pewnością bez potrzeby wyrabiania ciasta. Poznaj ten przepis na puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe, a z pewnością na stałe zagości w twoim domu.
Świeże ciasto drożdżowe domowej roboty to rarytas, który wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Z łatwością można do nich powrócić i to bez wysiłku. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie przepisy, które pozwalają przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania. To świetny wybór dla tych, którzy nie mają siły lub czasu na wyrabianie i zagniatanie ciasta.
Ciasto drożdżowe bez konieczności wyrabiania to dobre rozwiązania dla tych, którzy nie mają wystarczającej siły, ochoty bądź czasu. Dzięki temu każdy będzie mógł cieszyć się aromatycznym ciastem drożdżowym z kruszonką czy też owocami. Aby jednak się tak stało, podczas przygotowań trzeba pamiętać o kilku kwestiach.
Przede wszystkim ważne są proporcje, prawidłowa kolejność wkładania produktów do miski oraz ich temperatura. Chociażby mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, zaś masło powinno być w temperaturze pokojowej. Ponadto koniecznie należy zwrócić uwagę na świeżość drożdży. Przed ich wykorzystaniem, sprawdź datę ważności, gdyż przeterminowane drożdże nie będą pracować tak jak trzeba.
Dodatkowo warto wcześniej zadbać o dodatki do ciasta. Jeśli jest taka możliwość, najlepiej sięgnąć po sezonowe owoce. Szczególnie polecane są maliny, borówki, agrest czy rabarbar. Nie można również zapomnieć o kruszonce, która jest niemal obowiązkowym elementem uwielbianym przez każdego. Przed włożeniem owoców na wierzch drożdżówki dobrze je oprószyć odrobiną mąki ziemniaczanej.
Zobacz także: Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza
Ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie puszyste i aromatyczne, jeśli będziesz postępować zgodnie z krokami podanymi w przepisie. Dzięki niemu nawet w leniwy dzień można cieszyć się z domowej drożdżówki drożdżowej. Do przygotowania ciasta potrzebujesz następujących składników:
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- ¾ szklanki oleju słonecznikowego
- 4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: ulubione drobne owoce na wierzch
Sposób przygotowania:
Robienie ciasta zacznij od wyciągnięcia miski i włożeniu do niej składników w prawidłowej kolejności. Najpierw pokrusz drożdże, posyp je cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wbij jajka i rozbełtaj je rózgą wraz z mlekiem i olejem. Na koniec wsyp mąkę przez sitko oraz szczyptę soli.
Tak dodane składniki nie mieszaj, tylko przykryj czystą ścierką i wsadź do lodówki na minimum 4 godziny. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej przygotuj ciasto wieczorem i wsadź je na całą noc do lodówki, a wtedy drożdże będą miały odpowiednio dużo czasu, by popracować i wyrosnąć.
Następnie wyjmij miskę z lodówki i całość przemieszaj drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Przelej je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie umieść owoce oprószone mąką ziemniaczaną, a na nich kruszonkę.
Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C z opcją góra/dół. Piecz przez około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche i upieczone w środku. Jeśli tak, wyciąg ciasto z piekarnika, pozostaw nieco do wystygnięcia i ciesz się smakowitym wypiekiem drożdżowym bez wyrabiania. Smacznego!
Zobacz też:
To najpopularniejszy deser PRL-u. Kosztuje grosze, a dziś nikt o nim nie pamięta
Dodaj do kawy i pij na śniadanie. Doda ci energii i nasyci na wiele godzin
Zrób zupę z tą przyprawą. Szybko pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów