Reklama
Reklama

To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce

Ciasto drożdżowe, choć zachwyca swoim smakiem i aromatem, nie jest chętnie wykonywane przez niektóre osoby ze względu na czasochłonność oraz skomplikowany proces przygotowania. Okazuje się jednak, że można je zrobić niemal bez wysiłku, a już z pewnością bez potrzeby wyrabiania ciasta. Poznaj ten przepis na puszyste i aromatyczne ciasto drożdżowe, a z pewnością na stałe zagości w twoim domu.

Świeże ciasto drożdżowe domowej roboty to rarytas, który wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Z łatwością można do nich powrócić i to bez wysiłku. Wystarczy sięgnąć po odpowiednie przepisy, które pozwalają przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania. To świetny wybór dla tych, którzy nie mają siły lub czasu na wyrabianie i zagniatanie ciasta.  

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. O czym należy pamiętać?

Ciasto drożdżowe bez konieczności wyrabiania to dobre rozwiązania dla tych, którzy nie mają wystarczającej siły, ochoty bądź czasu. Dzięki temu każdy będzie mógł cieszyć się aromatycznym ciastem drożdżowym z kruszonką czy też owocami. Aby jednak się tak stało, podczas przygotowań trzeba pamiętać o kilku kwestiach.  

Przede wszystkim ważne są proporcje, prawidłowa kolejność wkładania produktów do miski oraz ich temperatura. Chociażby mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, zaś masło powinno być w temperaturze pokojowej. Ponadto koniecznie należy zwrócić uwagę na świeżość drożdży. Przed ich wykorzystaniem, sprawdź datę ważności, gdyż przeterminowane drożdże nie będą pracować tak jak trzeba.  

Dodatkowo warto wcześniej zadbać o dodatki do ciasta. Jeśli jest taka możliwość, najlepiej sięgnąć po sezonowe owoce. Szczególnie polecane są maliny, borówki, agrest czy rabarbar. Nie można również zapomnieć o kruszonce, która jest niemal obowiązkowym elementem uwielbianym przez każdego. Przed włożeniem owoców na wierzch drożdżówki dobrze je oprószyć odrobiną mąki ziemniaczanej. 

Zobacz także: Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza

Prosty przepis na ciasto drożdżowe. Postępuj według tej receptury

Ciasto drożdżowe wyjdzie idealnie puszyste i aromatyczne, jeśli będziesz postępować zgodnie z krokami podanymi w przepisie. Dzięki niemu nawet w leniwy dzień można cieszyć się z domowej drożdżówki drożdżowej. Do przygotowania ciasta potrzebujesz następujących składników:  

  • 1 kostka świeżych drożdży  
  • 1 szklanka cukru  
  • 1 szklanka mleka  
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego  
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej  
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego  
  • 4 jajka  
  • Szczypta soli  
  • Opcjonalnie: ulubione drobne owoce na wierzch  

Sposób przygotowania:  

Robienie ciasta zacznij od wyciągnięcia miski i włożeniu do niej składników w prawidłowej kolejności. Najpierw pokrusz drożdże, posyp je cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wbij jajka i rozbełtaj je rózgą wraz z mlekiem i olejem. Na koniec wsyp mąkę przez sitko oraz szczyptę soli.  

Tak dodane składniki nie mieszaj, tylko przykryj czystą ścierką i wsadź do lodówki na minimum 4 godziny. Jeśli masz taką możliwość, najlepiej przygotuj ciasto wieczorem i wsadź je na całą noc do lodówki, a wtedy drożdże będą miały odpowiednio dużo czasu, by popracować i wyrosnąć.  

Następnie wyjmij miskę z lodówki i całość przemieszaj drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Przelej je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie umieść owoce oprószone mąką ziemniaczaną, a na nich kruszonkę. 

Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego na 180 st. C z opcją góra/dół. Piecz przez około 50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche i upieczone w środku. Jeśli tak, wyciąg ciasto z piekarnika, pozostaw nieco do wystygnięcia i ciesz się smakowitym wypiekiem drożdżowym bez wyrabiania. Smacznego!  

Zobacz też:

To najpopularniejszy deser PRL-u. Kosztuje grosze, a dziś nikt o nim nie pamięta

Dodaj do kawy i pij na śniadanie. Doda ci energii i nasyci na wiele godzin

Zrób zupę z tą przyprawą. Szybko pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta