Reklama
Reklama

Zrób od razu dwie porcje. Te kruche rogaliki ekspresowo znikną z talerza

Kruche rogaliki z ulubionym nadzieniem to dobry pomysł na słodką przekąskę. Z tego przepisu zawsze wychodzą doskonałe, przez co warto od razu przyszykować dwie porcje, bo w mig znikają z talerza. Pachną słodko i aromatycznie, a do tego smakują wybornie. Najlepsze jest to, że ich przygotowanie nie należy do trudnych, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Poznaj przepis na kruche rogaliki, które zrobią prawdziwą furorę, kiedy postawisz je na stole.

Rogaliki z marmoladą lub czekoladą to dla wielu osób ulubione słodkie łakocie. Często kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa, kiedy to babcia jeszcze ciepłe kładła na stół. W prosty i smaczny sposób można powrócić do tych dziecięcych wspomnień, przygotowując rogaliki według tego przepisu. Wyjdą idealnie kruche i delikatne.  

Kruche rogaliki z nadzieniem. Twoja rodzina oszaleje na ich punkcie

Sporo osób rezygnuje z domowych wypieków ze względu na brak czasu i chęci. W łatwy sposób można to jednak zmienić, sięgając po odpowiednie przepisy. Tak jest między innymi w przypadku tych kruchych rogalików. Z pewnością w moim domu nie gościłyby tak często, gdyby nie ta prosta receptura.  

Wystarczy trzymać się opisanych kroków, o których mowa w przepisie, aby móc cieszyć się z tych domowych wypieków. Klasyczna wersja rogalików wypełniona jest przepyszną marmoladą, ale nikt nie powiedział, że nie można zamienić jej na, chociażby czekoladę czy dżem. Dzięki temu stworzysz łakocie, na punkcie których oszaleje twoja rodzina.  

Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na staranne przygotowanie ciasta, dzięki czemu wyjdzie idealnie kruche. Ważne są tutaj proporcje oraz użycie dokładnie tych składników, które zostały podane w przepisie. Swoją kruchość zawdzięczają bowiem wykorzystaniu nie tylko masła, ale i smalcu.  

Zobacz także: Niespodziewani goście? Nie wpadaj w panikę, zrób tę banalną krówkę bez pieczenia

Przepis na kruche rogaliki. Postępuj według tej receptury

Kruche rogaliki sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy, a także na wypadek planowanej wizyty gości. Z pewnością swoim smakiem zachwycą każdego i trudno będzie skończyć na jednym rogaliku. Raz przygotowane z pewnością na stałe zagoszczą w twoim domu. Aby je przygotować, potrzebujesz następujących składników:  

  • 250 g mąki pszennej tortowej  
  • 60 g masła  
  • 60 g smalcu  
  • 120 g śmietany 18% 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia  
  • Szczypta soli  
  • Marmolada lub krem czekoladowy jako nadzienie  

Sposób przygotowania:  

Przyrządzanie rogalików zajmuje zazwyczaj około 30 minut. Zacznij od robienia ciasta. W tym celu połącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Smalec i masło pokrój na mniejsze kawałki, dodając je do przesianej mąki. Dołóż śmietanę i zacznij szybko zagniatać ciasto, łącząc składniki. Powstałe ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.  

Po upływie czasu wyjmij kawałek ciasta z lodówki i rozwałkuj go na grubość około 3 mm. Obkrój go tak, aby powstał kwadrat, który podziel na trójkąty. Na każdym z dłuższych brzegów umieść odrobinę marmolady. Zawiń każdy z rogalików i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzaj czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.  

Gotowe rogaliki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia. Kruche rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego!  

Sprawdź też: Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut

Zobacz też:

Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa

Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki

Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski