Reklama
Reklama

Niespodziewani goście? Nie wpadaj w panikę, zrób tę banalną krówkę bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to świetna propozycja słodkości, gdy niespodziewani goście mają lada moment zapukać do drzwi lub w przypadku braku piekarnia. To proste rozwiązanie może przy minimalnym wysiłku zaowocować deserem, który zadowoli wszystkie podniebienia. Tak jest w przypadku tej prostej w przygotowaniu krówki, do której nie potrzebujesz piekarnika, a paczki herbatników. Poznaj ten smakowity przepis krok po kroku.

Ciasta z masą kajmakową należą do niezwykle popularnych ze względu na swój słodki smak. Ciekawą opcją wydaję się więc ciasto krówka, które można przygotować z kilku składników i to bez użycia piekarnika. Dzięki temu staje się doskonałą propozycją na wypadek niespodziewanych gości lub gdy najdzie ochota na słodkie.  

Ciasto krówka bez pieczenia. Ulubieniec wśród słodkości

Ciasto krówka to dla wielu osób ulubiony deser. Nie ma się co temu dziwić, gdyż masa kajmakowa doskonale komponuje się z masą budyniową i nutą czekolady czy też garścią orzechów. Oczywiście można sięgnąć po tradycyjną wersję tego ciasta, czyli masy połączyć z upieczonym biszkoptem. Można jednak sięgnąć po nieco zmienioną wersję i przygotować ciasto krówka bez używania piekarnika.  

To pod wieloma względami dobre i smaczne rozwiązanie. Przede wszystkim daje możliwość przygotowania tej smakowitej słodkości nawet tym osobom, które nie mają dostępu do piekarnika. Ponadto jest to proste w przygotowaniu ciasto, dlatego poradzą sobie z nią nawet ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią. I na koniec najważniejsza kwestia. Ciasto krówka bez pieczenia to smaczny ratunek, który w banalny i szybki sposób wybawi w opresji na wypadek niespodziewanych gości.  

Zobacz także: Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut

Co jest potrzebne do ciasta krówka bez pieczenia? Lista składników i przygotowanie

Ciasto bez pieczenia to uniwersalna forma deseru, która urzeka swoją łatwością przygotowania, a także wybornością smaku. Warstwowa struktura ciasta krówka przypadnie niemal każdemu do gustu. Przekonasz się o tym, gdy wszystkie kawałki w mig znikną z talerza. Aby jednak tak się stało, potrzebujesz następujących składników do przygotowania tego smakowitego ciasta:  

  • Duże opakowanie herbatników (mogą być jasne, mogą być czekoladowe) 
  • 500 ml mleka  
  • 1 budyń waniliowy  
  • 1 puszka masy kajmakowej  
  • 3 łyżki cukru  
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej  
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 200 g miękkiego masła  
  • Garść orzechów włoskich  
  • Czekoladowa polewa  

Sposób przygotowania:  

Robienie ciasta bez pieczenia zacznij od wymieszania proszku na budyń z połową szklanki mleka. Pozostałość natomiast zagotuj z cukrem, wlewając rozpuszczony proszek. Gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstaw do ostygnięcia i w tym czasie utrzyj masło mikserem do powstania puszystej masy, do której dodawaj po łyżce budyniu, aż do dokładnego wymieszania się składników.  

Następnie przygotuj blaszkę o wymiarach 24 × 24 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Tworzenie ciasta rozpocznij od ułożenia warstwy herbatników, na którą wylej z puszki połowę masy kajmakowej. Wyłóż kolejną warstwę herbatników, a na nią masę budyniową. Czas na kolejną warstwę herbatników i rozsmarowanie pozostałej masy kajmakowej.  

Wierzch ciasta polej podgrzaną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw ciasto do lodówki minimum na dwie godziny, ale jeśli czas ci na to pozwala, najlepiej, aby wylądowało w chłodzie na całą noc. Dzięki temu wszystkie warstwy idealnie się ze sobą skomponują. Przed podaniem pokrój w kwadraty i ciesz się smakowitym ciastem bez pieczenia. Smacznego! 

Wypróbuj też: Ta tarta błyskawicznie znika z talerza. Zachwyci swoim smakiem i wyglądem jak z cukierni

Zobacz też:

Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut

Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni

Mimo słodkiego smaku ma więcej witaminy C niż cytryna. Ten owoc to bomba witaminowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia